Thierry Martens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Yves Varande)
Thierry Martens
Martens in 2010
Algemene informatie
Geboren 29 januari 1942
Leuven
Overleden 27 juni 2011
Sint-Joost-ten-Node
Nationaliteit Belg
Beroep redacteur, stripauteur
Bekend van Spirou
Portaal  Portaalicoon   Strip

Thierry Martens (Leuven, 29 januari 1942Sint-Joost-ten-Node, 27 juni 2011) was een Belgisch scenarist van stripverhalen, schrijver en een tijdlang hoofdredacteur van het stripweekblad Spirou.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Martens behaalde een licentiaat in de politieke en sociale wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn eindverhandeling ging over realisme en schematisme in het Belgische beeldverhaal.[1]

Dupuis[bewerken | brontekst bewerken]

Martens is vooral bekend geworden als hoofdredacteur van Spirou, een taak die hij in 1969 overnam van Yvan Delporte. Hij bleef dit tot in 1977 en bleef daarna nog actief bij uitgeverij Dupuis. Tijdens zijn hoofdredacteurschap werden heel wat reeksen en auteurs gelanceerd. Dit was nodig nadat de verkoop van het weekblad sterk achteruit was gegaan en nadat enkele grote namen zoals André Franquin, Jean Roba, Eddy Paape, Jijé, Morris en Peyo hun bijdragen minderden, naar andere uitgeverijen stapten of reeksen stopten. Scenaristen Raoul Cauvin en Jean-Marie Brouyère kregen alle vrijheid van Thierry Martens. Nieuwe reeksen zoals Natasja, Archie Cash, Aymone en Dokter Zwitser werden gelanceerd. En nieuwe talenten kregen een kans via de rubriek Carte blanche. Thierry Martens kreeg echter ook tegenkanting. In 1977 verscheen kortstondig het supplement Le Trombone illustré op aansturen van André Franquin en oud-hoofdredacteur Yvan Delporte. In 1978 kreeg Martens een andere opdracht bij Dupuis: het uitbouwen van de albumafdeling. Die won aan belang omdat de lezers steeds meer interesse hadden in albums ten opzichte van stripbladen. Martens bleef tot zijn pensioen in 2006 aan de slag bij deze afdeling.

Naast hoofdredacteur was Martens ook scenarist voor een aantal reeksen, waaronder Natasja, Aryanne, Archie Cash, Aymone en Johnny Paraguay. Als scenarist werkte hij onder pseudoniemen zoals "Terence" en "Yves Varande". Voorts schreef hij mee aan artikels en boeken over strips, zoals Histoire de la Bande dessinée en France et en Belgique en Les mémoires de Spirou, en maakte hij inleidingen voor heruitgaven van detectivestrips. Voor Dupuis was hij lange tijd de enige auteur van begeleidende stukjes geschiedenis en kritiek en inleidingen voor strips van de uitgever. Het pseudoniem dat hij hiervoor gebruikte, "Monsieur Archive", werd later geparodieerd als "Monsieur Album", een bijnaam die hij kreeg toen hij op de albumafdeling werkte. Hij stond bekend als een kenner van alle bij Dupuis uitgegeven auteurs.

Ander werk[bewerken | brontekst bewerken]

Naast zijn werk in de stripwereld, werkte Martens onder het pseudoniem "Yves Varande" als auteur van sciencefictionboeken en politieromans, in het bijzonder pastiches van Sherlock Holmes. Hij schreef eveneens studies over het politiegenre.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Thierry Martens had cameo's in verschillende strips. Met zijn imposante gestalte en zijn pijp verscheen hij onder andere in Natasja (Een troon uit de lucht) en Rik Ringers (Duel met de beul).

Voorganger:
Yvan Delporte
Hoofdredacteur van Spirou
1969-1977
Opvolger:
Alain De Kuyssche