Zaanbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zaanbrug
De Zaanbrug vanuit Wormerveer gezien
Algemene gegevens
Locatie Wormer/ Wormerveer
Coördinaten 52° 29′ NB, 4° 48′ OL
Overspant Zaan
Beheerder Gemeente Zaanstad
Bouw
Bouwperiode 1889, 1926, ong. 1960, 1979
Gebruik
Weg Zaanbrug/ Nieuweweg
Zaanbrug (groot-Amsterdam)
Zaanbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Zaanbrug is een van de twee brugverbindingen tussen Wormer en Wormerveer over de Zaan. De Zaanbrug is begonnen als tweedelige ophaalbrug, maar is tegenwoordig[(sinds) wanneer?] een enkele ophaalbrug. De doorvaarthoogte is 2,33 m. De brug wordt beheerd door de gemeente Zaanstad.

De andere brugverbinding tussen Wormer en Wormerveer is de Clausbrug.

Vernieuwing[bewerken | brontekst bewerken]

De Provincie Noord-Holland en de gemeenten Zaanstad en Wormerland hebben in het kader van Vaart in de Zaan een plan om de Zaan voor de scheepvaart te verbeteren. Daarvoor zijn in Zaandam al twee bruggen vernieuwd (Julianabrug en Bernhardbrug), werd de Wilhelminasluis in Zaandam vanaf 2013 aangepakt en wordt de Zaan uitgebaggerd.

De smalle doorgang van de Zaanbrug ligt niet recht in de Zaan waardoor schepen geen gemakkelijke doorvaart hebben. In juli 2018 werd bekend dat de gemeenten en de provincie een akkoord hebben bereikt betreffende de financiering en de aanpak en dat de aanbestedingsprocedure gestart is. Naar verwachting zou de uitvoering eind 2019 gestart zijn.[1] Echter, door problemen met de aanbesteding is dit minimaal twee jaar uitgelopen.