Zarzuelapaleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Zarzuelapaleis (Spaans: Palacio de la Zarzuela) is de residentie van de vorige koning van Spanje Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sophia in een buitenwijk in het noorden van Madrid. Op het terrein van het paleis bevindt zich bovendien de woning van de huidige Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia Ortiz.

Bouw[bewerken]

Onder Filips IV werd in de 17e eeuw het belangrijkste gedeelte van het paleis gebouwd. Hij wilde graag een jachtpaleis niet te ver van Madrid bij de plaats La Zarzuela, zo genaamd vanwege de vele braamstruiken (Zarzas in het Spaans). Dit was in de buurt van het paleis van El Pardo, op de heuvel Monte de El Pardo. In de 18e eeuw moderniseerde Karel IV van Spanje het paleis. Hij liet er vleugels bij aan bouwen en stemde het interieur af op de toen geldige mode.

Het paleis had veel te lijden onder de Spaanse Burgeroorlog.

Residentie[bewerken]

De officiële residentie van de koningen van Spanje is het Koninklijk Paleis van Madrid. Dit paleis wordt voornamelijk gebruikt als werkpaleis, voor formele bijeenkomsten. Al sinds hun huwelijk in 1962 wonen Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sophia in het Zarzuelapaleis, en heden ten dage organiseren ze daar de meer informele bijeenkomsten. Ook na de troonsafstand op 19 juni 2014 zullen zij voorlopig in het Zarzuelapaleis blijven wonen. Felipe VI van Spanje zal voorlopig met zijn gezin in hun woning op het terrein blijven wonen.