Zelfvertrouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zelfverzekerd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Zelfverzekerdheid of zelfzekerheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is. Als men in werkelijkheid minder capabel is dan gedacht, dan is er sprake van zelfoverschatting. Andersom is er sprake van zelfonderschatting.

Veelal betreft het een vertrouwen in de zaken die binnen het eigen interessegebied of de eigen vaardigheden vallen. Routine versterkt ook het vertrouwen, alles gaat dan alsof vanzelf zonder er bij na te hoeven denken. Doordat er, als gevolg van routine, een goed resultaat wordt behaald wordt het zelfvertrouwen positief beïnvloed. Op deze manier kan er een positieve vicieuze cirkel ontstaan. Op dezelfde manier kan er ook een negatieve vicieuze cirkel ontstaan.

Zelfverzekerdheid weerspiegelt zich niet alleen in de verbale communicatie, maar ook in de non-verbale communicatie, wat kan uitmonden in theatraal gedrag. Ook kleding en kapsels kunnen meewerken aan de zelfverzekerdheid, of parfum. Meestal wordt ook op de reactie gelet van anderen, wat de zelfverzekerdheid kan versterken, maar ook kan doen afnemen. Vrouwen doen dat over het algemeen vaker dan mannen, en zo zijn mannen over het algemeen meer op zichzelf gericht, en zo ook anders in het oogcontact.[bron?]