Zeven pelgrimskerken van Rome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart uit 1599 met de zeven pelgrimskerken van Rome. Deze prent werd vervaardigd tijdens het pontificaat van Alexander VII (1655-1667).

De zeven pelgrimskerken van Rome waren de zeven kerken die pelgrims naar Rome geacht werden te bezoeken om in aanmerking te komen voor een volle aflaat die aan hun pelgrimage was verbonden. Het aantal van zeven verwijst niet toevallig naar de zeven heuvels van Rome, zowel als naar alle andere lijsten van zeven binnen de Katholieke Kerk (zoals de zeven kruiswoorden, de zeven sacramenten en de zeven deugden). De gedachte was dat deze kerken door pelgrims zowel als de inwoners van Rome in het tijdsbestek van één dag werden bezocht. De daartoe uitgestippelde route werd in de zestiende eeuw ontworpen door de heilige Filippus Neri en beslaat zo'n 25 kilometer. Het betrof de volgende basilieken - hier aangegeven in de volgorde van de af te leggen route:

Ter gelegenheid van het Jubeljaar 2000 heeft paus Johannes Paulus II de Sint-Sebastiaan buiten de Muren (om onbegrijpelijke redenen) vervangen door het Santuario della Madonna del Divino Amore (het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Goddelijke Liefde). Niettemin geven de meeste pelgrims nog steeds de voorkeur aan de oorspronkelijke route, mede omdat de San Sebastiano simpel te bereiken is met busje 118.