Zine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Best of Hella Plays, Vol. 1, een Amerikaanse zine

Een zine (afkorting van fanzine en magazine) is een publicatie van gefotokopieerde magazines op kleine schaal, vaak gericht op een minderheidspubliek.

Een populaire definitie schrijft voor dat de oplage niet groter dan 5000 zou mogen zijn en dat opbrengst nooit de reden tot publicatie mag zijn.

Zines worden op verschillende manieren samengesteld, van computergeprinte tekst tot comics of zelfs handgeschreven tekst. Fotokopie en print blijven de populairste media voor zines en meestal worden ze op kleine schaal gefotokopieerd. Thema's zijn erg ruim, fanfictie, politiek, kunst en design zijn er enkele van. Er zijn ook vele zines die enkel focussen op de zeer specifiek thema, bijna obsessief. De inhoud van zines is vaak provocatief van aard en bevat elementen die vaak niet in de massa-media terug te vinden zijn. De tijd en benodigdheden om een zine te produceren worden terugverdiend door inkomsten uit verkoop. Zines hebben zelden copyrights en vaak worden teksten en materialen kosteloos gedeeld en gekopieerd.