Zoigl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoigl
Een aantal Zoiglbieren
Een aantal Zoiglbieren
Gebrouwen sinds 14de – 15de eeuw
Gisting ondergisting
Lagering lagertanks
Oorsprong Vlag van Duitsland Oberpfalz
Portaal  Portaalicoon   Bier
Duitsland
Het sterteken aan een typische Zoiglstube

Zoigl (ook Zeugl of Kommunbier) is een Duitse biersoort van lage gisting. Deze biersoort heeft zijn oorsprong in Oberpfalz, een regio in het noordoosten van Beieren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zoiglbier werd gebrouwen in een brouwhuis dat eigendom was van de gemeente of van een vereniging van brouwers en daarna voor rijping en lagering gebracht naar de private kelders van de brouwer (vandaar ook de benaming Kommunbier). Zodra het bier klaar was, werd het getapt direct uit de lagertanks in de private woning van de huisbrouwer. Aan de gevel werd het symbool gehangen om aan te geven dat er bier was. Zodra het bier op was, werd het teken doorgegeven aan de volgende brouwer.

De benaming Zoigl komt van het Duitse woord Zeichen in het dialect omgezet naar Zeigel om uiteindelijk tot Zoigl vervormd te worden. Het zeshoekig teken is al te vinden in een boek uit 1403 en er zijn bewijzen dat er reeds gemeenschappelijke brouwhuizen bestonden voor 1400. Het woord Zeigl komt de eerste keer voor in documenten uit 1508. In een document uit 1854 worden 75 dorpen genoemd uit Oberpfalz waar gemeenschappelijke brouwhuizen waren. Tegenwoordig zijn er nog vijf actief.[1]

De zeshoekige ster die gelijkt op de davidster was het teken dat de brouwers in de middeleeuwen gebruikten voor de drie elementen water, aarde en vuur en de drie ingrediënten water, hop en mout (gist was toen nog niet gekend).[2]

Zoigl heden ten dage[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn nog vijf plaatsen in Oberpfalz waar het bier gebrouwen wordt volgens de traditie in een gemeenschappelijk brouwhuis, namelijk Eslarn, Falkenberg, Mitterteich, Neuhaus (sinds 1415) en Windischeschenbach (sinds 1455).[3] Deze bieren dragen het "Echter Zoigl"-label.[4] Elke brouwer maakt het bier op ongeveer dezelfde manier maar door het gebruik van de eigen recepten van de brouwers smaakt het overal anders.
Zoigl is geen geregistreerd handelsmerk, dus wordt het bier ook geproduceerd door verschillende grote brouwerijen en niet alleen in deze vijf dorpen. Ook in Nederland wordt Zoigl gebrouwen. Brouwerij De Molen uit Bodegraven brengt het op de markt onder de naam Feuer & Wasser.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]