Zuiderkruisgroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuiderkruisgroep
Ontstaansdatum september 1919
Activiteiten Land- en watersport
Hoofdkantoor Hilversum
Wijdemeren
Land Nederland
Internationaal lidmaatschap Scouting Nederland
WOSM
Type vereniging Scoutingvereniging
Ledenaantal 150 - 200
Motto Sola Virtus Invicta
Website http://www.zuiderkruis.nl
WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Portaal Scouting

De Zuiderkruisgroep is een scoutinggroep in de regio 't Gooi, opgericht in september 1919. De groep heeft clubgebouwen in Hilversum, Loosdrecht en Kortenhoef. Het is de enige scoutinggroep van Hilversum die het water op gaat. De Zuiderkruisgroep is aangesloten bij de landelijke scoutingorganisatie Scouting Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zover bekend is de Zuiderkruisgroep de oudste, nog bestaande, zeeverkennersgroep van Nederland. De naam Zuiderkruis is waarschijnlijk ontleend aan die van het poolexpeditieschip "The Southern Cross" waarvan de bemanning als eerste op de Zuidpool overwinterde.

De man die de van oorsprong katholieke groep populair maakte was de Engelsman William Timperley. Hij werd in 1927 schipper van de groep. Tijdens de bezettingsjaren (1940-1945) werd scouting door de Duitsers verboden en Timperley werd vanwege zijn nationaliteit afgevoerd naar Duitsland. Zijn Britse afkomst maakte hem verdacht.

Vlak na de bevrijding, op 15 mei 1945, kwamen tien overgebleven Zuiderkruisleden weer bijeen en besloten de groep voort te zetten. Twee maanden later voegde de veilig in Nederland teruggekeerde Timperley zich bij hen. Onder zijn leiding werd de club nieuw leven ingeblazen.

Speltakken[bewerken | brontekst bewerken]

De groep heeft verschillende speltakken - zoals bij andere scoutinggroepen die zijn aangesloten bij Scouting Nederland: Bevers, Welpen, Zeeverkenners (scouts), Wilde Vaart (explorers), Stam (roverscouts) en een Rimpelstam. Vanaf de Stam kunnen leden zelf leiding geven bij een van de speltakken.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuiderkruisgroep beschikt over negen lelievletten, die namen dragen van vroegere poolexpeditieschepen, en een sleper. 's Zomers liggen de schepen in de haven in Kortenhoef, 's winters in een loods voor onderhoud in Hilversum.

Naam Nummer Kleur
Erebus 312 Groen
Yelcho 354 Rood
Terra Nova 607 Oranje
Endurance 631 Paars
Vega 1017 Zwart voorheen 391
Fram 1089 Wit
Discovery 1180 Geel
Nautilus 1249 Grijs voorheen 352
Aurora 1483 Blauw voorheen 353
Invicta sleepvlet

Lijfspreuk[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuiderkruisgroep draagt de Latijnse lijfspreuk Sola Virtus Invicta, wat "deugdelijkheid alleen is onoverwinnelijk" betekent. Deze lijfspreuk stamt uit de Romeinse tijd en is slechts een deel van de echte vertaling. Het woord Virtu, dat staat voor deugdelijkheid, moet namelijk niet letterlijk worden genomen. Er wordt ook mee verwezen naar eigenschappen als moed, lef, kracht en macht. Dat wordt naar de praktijk vertaald door leden naarmate ze ouder worden steeds meer verantwoordelijkheid te geven en van hen een grotere inbreng te verwachten. Het doel daarvan is dat leden zich van jong tot oud kunnen blijven ontwikkelen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]