Zvjozdny gorodok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zvjozdny gorodok
Звёздный городок
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
GCTC.jpg
Locatie in Rusland
Zvjozdny gorodok
Zvjozdny gorodok
Kerngegevens
Oblast Moskou
Coördinaten 55° 53′ NB, 38° 7′ OL
Algemeen
Inwoners ca 10.000
Overig
Netnummer(s) (+7) 095
Tijdzone MSK (UTC+3)
Locatie in oblast Moskou
Zvjozdny gorodok
Zvjozdny gorodok
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Zvjozdny gorodok (Russisch: Звёздный городок; Sterrenstadje) is een kunstmatig maar gesloten aangelegd woon- en werkcentrum, ten noordoosten van Moskou (Rusland), waar kosmonauten wonen en getraind worden voor hun missies in het Kosmonautentrainingscentrum Joeri Gagarin (GCTC).

Met de plannen van de Sovjet-Unie om mensen de ruimte in te sturen, ontstond in 1960 de behoefte aan een trainingscentrum voor toekomstige kosmonauten. Sterrenstad werd gesticht als woonplaats voor de kosmonauten en hun families en voor de werknemers en hun families, die benodigd waren voor het laten draaien van de trainingsfaciliteiten. De families mochten gewoon blijven wonen in Sterrenstad, ook al was de kosmonaut inmiddels gepensioneerd of verongelukt. In de Sovjettijd was Sterrenstad een uiterst geheime luchtmachtbasis, die op geen enkele kaart te vinden was.

Zvyozdny gorodok is tegenwoordig een plaats waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Het heeft onder meer een eigen postkantoor, een winkel voor de dagelijkse boodschappen, en er is een museum gewijd aan ruimtevaart. In het museum zijn onder meer de diploma's van Joeri Gagarin te zien en verschillende onderscheidingen die hij heeft ontvangen.

Gebouw in Zvjozdny gorodok