Zwaard van Jutphaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwaard van Jutphaas
Zwaard van Jutphaas
Plaats Jutphaas
Datering 1800 - 1500 v. Chr.
Periode Bronstijd
Cultuur Hilversumcultuur
Vondstjaar 1947
Collectie Rijksmuseum van Oudheden
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Het Zwaard van Jutphaas is een op een zwaard gelijkend bronzen prestigeobject uit de bronstijd met een datering van circa 1800 - 1500 v. Chr., ten tijde van de Hilversumcultuur. Het heeft een lengte van 42 centimeter en is van uitzonderlijke kwaliteit.

Het "zwaard" werd rond 1947 gevonden tijdens baggerwerkzaamheden voor een haven bij buitenplaats De Liesbosch in de voormalige Nederlandse gemeente Jutphaas. Het werd vervolgens weggegeven aan twee jongens die het aan de muur van hun slaapkamer hingen, waar het jarenlang bleef hangen. In 2004 kocht het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het aan en sindsdien is het daar te bezichtigen.

Plougrescant-Ommerschans-zwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

Totaal heeft men in Nederland, Frankrijk en Engeland zes van zulke nagenoeg identieke "zwaarden" gevonden, die als depotvondst in een natte omgeving gevonden zijn. Al deze zes zeer zeldzame "zwaarden" rekent men tot het type Plougrescant-Ommerschans, vernoemd naar de vindplaatsen van twee van deze "zwaarden". De andere drie zijn gevonden in Beaune, Oxborough en Norfolk. De eerste twee zwaarden zijn in het British Museum.[1][2] De laatste is ontdekt in 2015 nadat deze jaren dienst had gedaan als deurstopper. Deze is als enige verbogen en bevindt zich in de collectie van het Norwich Castle Museum.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]