Norwich Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Norwich Castle

Norwich Castle is een kasteel in Norwich, Norfolk.

Donjon[bewerken]

In 1067 bouwde Willem de Veroveraar een houten gebouw op een motte. Aan de voet hieran lag het hof, een binnenplaats omsloten door een houten palissade.

Paleis[bewerken]

Rond het jaar 1100 werd de motte verder verhoogd en in het jaar 1120 werd er een vierkante donjon opgebouwd. De dikken buitenmuren werden van vuursteen gemaakt maar de buitenkant werd bekleed met kalksteen uit Caen (Normandië). De donjon heeft een oppervlake van circa 29 bij 27 meter en is ongeveer 21 meter hoog. Het kasteel fungeerde vanaf de voltooiing als een koninklijk paleis.

Gevangenis[bewerken]

Vanaf het jaar 1220 werd het gebouw als gevangenis gebruikt. Er werden ook enkele bijgebouwen op de motte bijgebouwd. Gedurende de volgende zes eeuwen werden er nog diverse modificaties aangebracht aan de gebouwen. De structuur van het originele donjon bleef bewaard, maar de buitenmuren werden meermaals gerestaureerd. De gebouwen uit het binnen- en buitenhof zijn echter niet bewaard gebleven. Het kasteel bleef tot 1887 functioneren als gevangenis, tot het gekocht werd door de stad Norwich.

Museum[bewerken]

De stad maakte van de donjon tot museum, hetgeen zijn deuren opende in het jaar 1894 en daarna werd uitgebreid. Naast een uitgebreide geschiedenis van het kasteel zelf, als paleis en later als gevangenis, zijn er nog verschillende andere permanente tentoonstellingen te bezichtigen. Archeologische vondsten uit Norfolk illustreren de plaatselijke geschiedenis vanaf het stenen tijdperk, over de Romeins/Keltische periode (met een uitgebreide exhibitie over de Keltische koningin Boudicca) tot de 17de- tot 20e-eeuwse schilderkunst. Verder zijn er een natuurafdeling, en een collectie vlinders te bezichtigen.

Theepotten

Norwich Castle heeft de grootste verzameling theepotten van het Verenigd Koninkrijk, waaronder de grootste theepot ter wereld met een inhoud van 60 liter.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]