Zwartbles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een mooi type zwartbles, de wigvorm is duidelijk te zien.

De zwartbles is een schapenras dat waarschijnlijk afstamt van het Schoonebeker heideschaap, dat vroeger (en ook nu nog wel) gehouden werd in vooral Drenthe en Friesland. Onder de Schoonebeekers kwamen en komen exemplaren voor met de voor de zwartbles zo karakteristieke witte bles. Door selectie is waarschijnlijk de zwartbles ontstaan. Door de eerste zwartblesfokkers is gekruist met het melkschaap en de Texelaar. In 1975 waren er niet meer dan zo'n 500 zwartblessen, waarvan vele niet erg raszuiver. Sindsdien is er veel veranderd. Velen zijn het ras gaan waarderen om de uitstekende gebruikseigenschappen en (niet in de laatste plaats) het fraaie uiterlijk. In 2006 waren er meer dan 4000 schapen geregistreerd bij het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek (NZS).

Type[bewerken]

De zwartbles is een groot, goed bespierd en stevig schaap. Het staat hoog op de poten, heeft een lange, bewolde staart, en is ongehoornd. De oren staan horizontaal. Het heeft een bruinzwarte vacht met op de kop een grote, witte bles (waar het zijn naam aan dankt), het heeft een deel van de onderste helft van de (achter)poten ook wit en een wit puntje aan de staart. De wol is grof. Het schaap is goed vruchtbaar en werpt meestal een twee- of drieling. De bevalling gaat vrijwel altijd gemakkelijk. Dat een lam niet door het bekken van de ooi past (een bekende kwaal van bijvoorbeeld de Texelaar) komt zelden voor, hetgeen hulp van een dierenarts bij de bevalling doorgaans overbodig maakt. De zwartbles geeft overvloedig melk en de lammeren groeien snel.

Bij de ooien zien de stamboekfokkers graag een wigvorm, met veel ruimte voor de lammeren én (wat in de laatste weken van de dracht essentieel is) ook voldoende ruimte voor onder meer de pens (voldoende voeropname).

Verder ziet men graag een opgeheven houding, lengte, inhoud en een vloeiende ruglijn. Goede moedereigenschappen en probleemloos beenwerk zijn essentieel.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]