Capsus ater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zwarte capsus)
Capsus ater
Capsus ater
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Capsus
Fabricius, 1803
Soort
Capsus ater
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Capsus ater op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Capsus ater is een wants uit de familie van de Miridae, de blindwantsen. De soort werd door Carl Linnaeus vermeld in zijn Systema naturae uit 1758.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ovale wants kan 5 tot 6 mm lang worden en is altijd langvleugelig (macropteer). Het lichaam is volledig zwart hoewel de vrouwtjes een donkerbruine kop en bruin halsschild kunnen hebben. De pootjes zijn zwart tot roodbruin maar het meest opvallend zijn de zwarte antennes die aan het eind van het tweede segment sterk verdikt zijn. De nimfen zijn bruin tot paars van kleur. De soort lijkt sterk op andere vertegenwoordigers uit het genus Capsus zoals Capsus pilifer die alleen op pijpenstrootje (Molinia caerulea) wordt gevonden en Capsus wagneri die een minder verdikt tweede antennesegment heeft en volledig zwart is.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De volwassen wantsen kunnen waargenomen worden van mei tot augustus. Ze zuigen aan de onderkant van de stengels van grassen zoals Engels raaigras (Lolium perenne), grote vossenstaart (Alopecurus pratensis), kweek (Elytrigia repens) en timoteegras (Phleum pratense). De soort kent één generatie per jaar en overwintert als eitje.

Verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Noord-Amerika en het Palearctisch gebied en is in Nederland algemeen te vinden in droge biotopen op diverse grassen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: