Zweder II van Montfoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zweder II
1330-1375
Burggraaf van Montfoort
Periode 1345-1375
Voorganger Jan I van Montfoort
Opvolger Hendrik III van Montfoort
Vader Hendrik II
Moeder Agnes

Zweder Hendrikszoon de Rovere van Montfoort (1330 - 15 augustus 1375) was de vijfde burggraaf van Montfoort, heer van Heeswijk, Wiliskop, Achthoven, Blokland en Kattenbroek.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een zoon van Hendrik II van Montfoort en Agnes van IJsselstein. Zijn vader overleed toen Zweder drie jaar oud was, waarna graaf Willem III van Holland Zweder's oom Jan I van Montfoort tot burggraaf van Montfoort benoemde, echter erkende bisschop Jan van Arkel hem wel in zijn leen over het huis Montfoort. Na de Slag bij Warns in 1345 waarbij zijn oom Jan sneuvelde werd hij door het grafelijk huis van Holland benoemd tot burggraaf van Montfoort.

In 1341 erfde hij Huis Schurenburg. Hij huwde op 10 april 1348 met Mechtild van Culemborg, dochter van Hubert II van Culemborg. Zweder streefde net als zijn voorouders naar een onafhankelijke positie op de grens van Holland en het Sticht, wat leidde tot conflicten met de bisschop van Utrecht in 1353. Nadat Zweder II van Montfoort met de heren van Culemborg en van Vianen het gebied van de bisschop had gebrandschat, trok de bisschop naar Montfoort om het te belegeren en het gebied rondom Montfoort te plunderen, kort daarna ontstond er weer een verzoening. Zweder overleed in 1375 tijdens zijn reis naar Jeruzalem in het Heilige land, hij werd opgevolgd door zijn zoon Hendrik III van Montfoort.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hendrik III van Montfoort (1350-1402) zesde burggraaf van Montfoort
  • Catharina van Montfoort, (1351-??) huwde Dirk van Lynden
  • Hubrecht van Montfoort, (1352-??) heer van Heulenstein

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dr. P.M. v. Linden: De burggraven van Montfoort; uitgegeven 1957.