Naar inhoud springen

Zweeds raadsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zweedse puzzel)
Zweedse puzzel

Een Zweeds raadsel of Zweedse puzzel werkt hetzelfde als een kruiswoordraadsel, maar de omschrijvingen van de in te vullen woorden staan in het diagram (op de plaats van de normaal gesproken zwarte vakjes), met een pijltje dat de richting aangeeft waarin het woord moet worden ingevuld. Tevens bestaat (vanwege de beperkte ruimte) de omschrijving van elk woord meestal slechts uit één of twee woord(en) wat dan een synoniem betreft van het te raden woord. Bij een gewone kruiswoordpuzzel is dit niet het geval en staan er als omschrijvingen soms hele zinnen, uitdrukkingen of spreekwoorden.

Vergeleken met een klassieke kruiswoordpuzzel heeft een Zweedse puzzel beduidend grotere vakjes, om de tekst in de vakjes leesbaar te houden; en een Zweedse puzzel is vrijwel nooit symmetrisch opgebouwd. Vaak is binnen het diagram een foto opgenomen. Deze foto kan ook een van de opgaven zijn. Er moet dan bijvoorbeeld ergens in de puzzel ingevuld worden wie of wat er op de foto is te zien.

In 1948 jaren publiceerde het Kopenhaagse dagblad Berlingske Tidende voor het eerst kruiswoordpuzzels met omschrijvingen binnen het puzzeldiagram.[1] De omschrijvingen stonden in de vakjes die bij normale kruiswoordpuzzels zwart of gekleurd zijn.[2]De puzzeloorsprong is dus eigenlijk Deens, maar de naam 'Zweedse puzzel' ontstond nadat de puzzel in heel Scandinavië populair was geworden.[3]