Baardmossel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baardmossel
Baardmossel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Orde:Mytilida
Familie:Mytilidae
Geslacht:Modiolus
Soort
Modiolus barbatus
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Mytilus barbatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De baardmossel (Modiolus barbatus) is een tweekleppigensoort uit de familie van de Mytilidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 voor het eerst geldig gepubliceerd door Carl Linnaeus.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De baardmossel kan tot 60 mm lang worden, hoewel individuen meestal kleiner zijn. De schelp heeft een langwerpige ovale vorm met de scharnierlijn in een steile hoek met de prominente, afgeronde umbo's. De beaks zijn niet helemaal aan het voorste uiteinde van de schaal. Het buitenoppervlak van de schaal is geelachtig wit, lichtgeel of roodbruin van kleur. Over de achterste helft van de schelp draagt het periostracum lange, platte borstelharen, elk met een duidelijk gekartelde rand. Het binnenoppervlak van de schelp is glanzend en lichtblauw van kleur.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mosselsoort komt voor van de Middellandse Zee tot de Zwarte Zee en langs de Atlantische kust van Marokko. Wordt niet alleen in grote aantallen waargenomen aan de zuid- en westkust van Groot-Brittannië en Ierland, maar ook gevonden op locaties ten oosten van de Shetlandeilanden, in de Noordzee (hoewel zelden in het Nederlandse deel[2]), aan de noordoostkust van Engeland, de oostkust van Ierland en in de Ierse Zee. Het leeft in grote gemeenschappen op rotsen en stenen in de mariene kustomgevingen op een diepte van 5 tot 110 meter.