Naar inhoud springen

Visstaartjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Visstaartjes
Zilveren groenuil
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Noctuoidea
Familie
Nolidae
Bruand, 1847
Typegeslacht
Nola Leach, 1815
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Visstaartjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De visstaartjes (Nolidae) zijn een familie van vlinders in de superfamilie Noctuoidea. Er zijn 1700 soorten bekend. De Nederlandstalige naam dankt deze familie aan de naschuivers (achterste potenpaar) van de rupsen, die in een v-vorm ten opzichte van elkaar staan, en wel wat op een staart van een vis lijken.

Visstaartjes zijn meestal kleine vlinders, met een weinig opvallend kleurenpatroon. Ook de rupsen zijn weinig opvallend gekleurd. Het is een zeer diverse familie die weer uit meerdere onderfamilies bestaat, die ook wel in andere families worden geplaatst. Zo zijn alle soorten ingedeeld geweest bij de uilen (Noctuidae) en de onderfamilie van de eigenlijke visstaartjes ook wel bij de beervlinders (nu Arctiinae). Het laatste dergelijke voorstel had te maken met een grote herschikking van de superfamilie Noctuidea in 2006, waarin de visstaartjes van een familie werden omgevormd tot een onderfamilie van de uilen (Noctuidae), teneinde te komen tot een monofyletische familie.[1] Een ander voorstel, waarin de visstaartjes een eigen familie blijven, lijkt echter bredere steun te krijgen. In de revisie van de hele orde van vlinders, door Van Nieukerken et al. in 2011, die hier wordt aangehouden, werd de groep als een zelfstandige familie overeind gehouden.[2]

De visstaartjes (Nolinae) zijn kleine, driehoekige en overwegend lichtgekleurde vlindertjes. De Sarrothripinae bestaat uit twee platte, op bladrollertjes (Tortricidae) lijkende soorten, waaronder de Variabele eikenuil. De laatste groep, de groenuilen (Chloephorinae) lijken, zoals de naam al aangeeft, sterk op uilen. In het totaal zijn er dertien soorten in Nederland en België.

Onderfamilies

[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland waargenomen soorten

[bewerken | brontekst bewerken]