Eodiscina: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Oorsprong: Relaties binnen de Agnostida
Regel 29: Regel 29:


=== Relaties binnen de Agnostida ===
=== Relaties binnen de Agnostida ===
Drie lijnen worden verondersteld te zijn geëvolueerd uit de monotypische familie Tsunyidiscidae. Eerst de Calodiscidae. Ten tweede de Yukoniidae, waaruit dan de Eodiscidae zijn voortgekomen. En tot slot de Hebediscidae, waaruit de Weymouthiidae ontstonden, met ondermeer het geslacht ''Tannudiscus'', dat de waarschijnlijke voorouder bevat van ''Archaeagnostus'' (familie Peronopsidae), het vroegste geslacht van de onderorde Agnostina.
Drie lijnen worden verondersteld te zijn geëvolueerd uit de monotypische familie Tsunyidiscidae. Eerst de Calodiscidae. Ten tweede de Yukoniidae, waaruit dan de Eodiscidae zijn voortgekomen. En tot slot de Hebediscidae, waaruit de Weymouthiidae ontstonden, met ondermeer het geslacht ''Tannudiscus'', dat de waarschijnlijke voorouder bevat van ''Archaeagnostus'' (familie Peronopsidae), het vroegste geslacht van de onderorde Agnostina.<ref name='Naimark'>{{cite journal|auteur= Naimark, E.B.|year= 2012|title= Hundred species of the Genus ''Peronopsis'' Hawle et Corda, 1847|journal= Paleontological Journal|volume= 46|issue= 9|pages= 945–1057|doi= 10.1134/S0031030112090018}}</ref>


== Bronnen ==
== Bronnen ==

Versie van 13 jul 2015 15:56

Eodiscina
Fossiel voorkomen: Onder-Cambrium – Midden-Cambrium
Eodiscus punctatus, 8 mm
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (dieren)
Stam:Arthropoda (geleedpotigen)
Onderstam:Trilobitomorpha
Klasse:Trilobita (trilobieten)
Orde:Agnostida
onderklasse
Eodiscina †
Kobayashi, 1939
Pagetia tajianensis, 3 mm
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Eodiscina op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Eodiscina vormen een onderorde van trilobieten, een bekende groep geleedpotigen de in zee leefden. De Eodiscina ontwikkelden zich aan het einde van Atdabanian (Onder-Cambrium) en zijn uitgestorven aan het einde van het Midden-Cambrium. Ze zijn klein of zeer klein, hebben een kopschild (cephalon) en staartschild (pygidium) die bijna dezelfde vorm en grootte hebben, met daartussen een lijf (of thorax) dat bestaat uit twee of drie segmenten.[1] De Eodiscina omvatten zes families die onder een enkele superfamilie, de Eodiscoidea worden geclassificeerd.

Taxonomie

De Eodiscina worden meestal beschouwd als de meer primitieve onderorde van de Agnostida en de Agnostina de meer geavanceerde.[2] Sommige wetenschappers zijn van mening dat de Agnostina geen echte trilobieten zijn, en daarmee ook niet verwant kunnen zijn aan de Eodiscina.[3] Deze wetenschappers hebben daarom voorgesteld om de groep tot orde te verheffen, die dan Eodiscida Kobayashi, 1939 zou worden genoemd.[4]

Oorsprong

De oudst bekende eodiscoide trilobiet is Tsunyidiscus. Het centrale, opgeheven deel van het kopschild (de glabella) van Tsunyidiscus lijkt sterk op dat van Dipharus clarki, en verschillend van alle andere eodiscoide trilobieten. Vermoedelijk is D. clarki het onvolwassen stadium van het redlichioide soort Bulaiaspis in plaats van een eodiscoide. Dit wordt gesuggereerd door de dominante wenkbrouwbogen, de extreem lange vrije wangen (of "librigenae") en de vrije uiteinden van het variabele aantal segmenten van het staartschild (of pygidium). Kortom: Tsunyidiscus is waarschijnlijk ontwikkeld Bulaiaspis door pedomorfose. Sommige auteurs beschouwen echter Sinodiscus changyangensis als de meest primitieve Eodiscina-soort.

Veel van de verschillen met andere trilobieten kunnen worden verklaard met pedomorfose, zoals het kleine aantal thorax segmenten en de zijrandige ("proparian") gezichtsscheurnaden, die voorkomen bij alle trilobieten tijdens de larvale ontwikkeling, terwijl het abatochroale oog sterk lijkt op de vroege ontwikkelingsstadia van de holochoale oog, waarbij lenzen ook gescheiden.

Relaties binnen de Agnostida

Drie lijnen worden verondersteld te zijn geëvolueerd uit de monotypische familie Tsunyidiscidae. Eerst de Calodiscidae. Ten tweede de Yukoniidae, waaruit dan de Eodiscidae zijn voortgekomen. En tot slot de Hebediscidae, waaruit de Weymouthiidae ontstonden, met ondermeer het geslacht Tannudiscus, dat de waarschijnlijke voorouder bevat van Archaeagnostus (familie Peronopsidae), het vroegste geslacht van de onderorde Agnostina.[5]

Bronnen

  1. W.B. Wittington et al. (1993). Treatise on Invertebrate Paleontology, Part O., Revised.
  2. Cotton, T.J. & R.A. Fortey (2005). Crustacean Issues 16, Crustacea and Arthropod Relationships. CRC Press, Boca Raton, "5. Comparative morphology and relationships of the Agnostida".
  3. Shergold, John H. (1991). Protaspid and early meraspid growth stages of the eodiscoid trilobite Pagetia ocellata Jell, and their implications for classification. Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology 15 (1): 65–86. DOI: 10.1080/03115519108619010.
  4. Westrop, S.R. & E. Landing (2012). Lower Cambrian (Branchian) eodiscoid trilobites from the lower Brigus formation, Avalon Peninsula, Newfoundland, Canada. Memoirs of the Association of Australasian Palaeontologists 42: 209–262.
  5. Naimark, E.B. (2012). Hundred species of the Genus Peronopsis Hawle et Corda, 1847. Paleontological Journal 46 (9): 945–1057. DOI: 10.1134/S0031030112090018.