't Mun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
't Mun
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
't Mun (Noord-Brabant)
't Mun
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Maashorst Maashorst
Coördinaten 51° 44′ NB, 05° 36′ OL
Overig
Postcode 5374
Netnummer 0486
Woonplaats (BAG) Schaijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

't Mun is een buurtschap in de gemeente Maashorst in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurtschap valt onder het dorp Schaijk en ligt tussen de A50 en de N324. Onder 't Mun vallen de Munstraat, de Koekampweg, de Breeter, de Bernestraat, een deel van de Palmstraat en twee huizen van de Rijksweg. De buurtschap telt ongeveer dertig huizen.

't Mun is van oorsprong een boerenbuurtschap, waar hedendaags nog maar één boerderij van over is. De vroegere bevolking was arm en leefde in grote families in vervallen boerderijen.[1][2] Tegenwoordig wonen er o.a. artsen, apothekers en verzekeringsagenten.

De oudst bekende vermelding van 't Mun is te vinden in een oorkonde uit 1253.[3]

Monument Mun[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het 750-jarig bestaan van 't Mun is in 2003 een monument opgericht. Het monument betreft een zonnewijzer en is ontworpen door Chris Doomernik. Samen met het naastgelegen bankje doet het dienst als een rustplaats voor fietsers.[4][5]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De oude meubelfabriek Landerd was lange tijd een kenmerk van 't Mun. Na een paar jaar leegstand is het rond 2014 weer in gebruik genomen.
  • De oudste woonboerderij van 't Mun is 'De Munse Hof', een witte boerderij met blauwe luiken die stamt uit 1870. Het huis ligt in een soort kuil en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog ook als onderkomen voor zo'n 70 Engelse soldaten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]