Élisabeth Baume-Schneider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Élisabeth Baume-Schneider
Officieel portret, 2024.
Geboren 24 december 1963
Saint-Imier
Regio Jura
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Politieke partij Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland
Beroep politica
121e lid van de Bondsraad
Huidige functie
Aangetreden 1 januari 2023
Voorganger Simonetta Sommaruga
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Élisabeth Baume-Schneider in 2011.

Élisabeth Baume-Schneider (Saint-Imier, 24 december 1963) is een Zwitserse politica voor de Sociaaldemocratische Partij van Zwitserland (SP/PS) uit het kanton Jura. Sinds 1 januari 2023 is zij lid van de Bondsraad.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Élisabeth Baume-Schneider studeerde economische en sociale wetenschappen in Neuchâtel en werd nadien sociaal assistente.

Politica[bewerken | brontekst bewerken]

Kantonnale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1995 tot 2002 zetelde ze in het Parlement van Jura. Per 1 januari 2003 maakte ze de overstap naar de Regering van Jura, waar ze het departement Onderwijs, Cultuur en Sport beheerde. Ze werd herverkozen in de kantonnale regering in 2006 en 2010, maar stelde zich in 2015 niet herverkiesbaar.

Federale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de parlementsverkiezingen van 20 oktober 2019 werd ze verkozen als lid van de federale Kantonsraad, als opvolgster van haar partijgenoot Claude Hêche.[1][2] Voor haar verkiezing was een stemronde voldoende, daar in het kanton Jura de Kantonsraadsleden worden verkozen volgens een proportioneel kiessysteem.

In 2022 was ze kandidate om Simonetta Sommaruga op te volgen als lid van de Bondsraad. Haar tegenkandidate was Eva Herzog.[3] Op 7 december 2022 werd zij na drie stemrondes verkozen tot lid van de Bondsraad. Ze werd daarmee het eerste Bondsraadslid uit het kanton Jura. Op dezelfde dag werd ook Albert Rösti (SVP/UDC) in de Bondsraad gekozen.[4] In de Bondsraad kwam ze aan het hoofd te staan van het Federaal Departement van Justitie en Politie, als opvolgster van Karin Keller-Sutter. In 2024 volgde ze Alain Berset op aan het hoofd van het Federaal Departement van Binnenlandse Zaken, terwijl het nieuwe Bondsraadslid Beat Jans de bevoegdheden inzake Justitie en Politie overnam.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Simonetta Sommaruga
Lid van de Zwitserse Bondsraad
2023-heden
Zie de categorie Élisabeth Baume-Schneider van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.