A-kant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een A-kant (Engels: A-side) is een benaming voor een lied dat wordt uitgebracht als een single. De term stamt uit het vinyl-tijdperk, toen singles verschenen met een A-kant (de hit) en een ander nummer op de B-kant; de achterkant van de single. Sinds de opkomst van de compact disc wordt de term 'A-kant' minder vaak gebruikt. Tegenwoordig komen dubbele A-kanten zelden voor, omdat de cd-singles grotendeels verdrongen zijn door de downloads.

Naast de gewone A-kant bestaat ook het fenomeen dubbele A-kant. Deze term stamt eveneens uit het vinyl-tijdperk. Het betekent dat een single twee 'gelijkwaardige' nummers bevat, die allebei worden gepromoot als hit, zonder dat één van de twee nummers de B-kant is. Wel is de eerstgenoemde A-kant vrijwel altijd de dominante kant. Soms wordt de tweede A-kant zo populair, dat deze tot eerste A-kant gepromoveerd wordt[1].[2]

Voorbeelden van dubbele A-kanten in Nederland zijn:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Een voorbeeld hiervan is Als je huilt/Bim bam van André van Duin. Bim Bam was door de promo (met Van Duin in de gedaante van vier verschillende monniken) de belangrijkste A-kant, totdat Van Duin in Op Volle Toeren verscheen met Als je huilt. Hij droeg een bril waaruit water spoot, waardoor mensen uit het publiek nat werden. Dit veroorzaakte grote hilariteit.
  2. Soms was er geen overeenstemming over de tweede A-kant, zoals Mull of Kintyre/Girls' school van Wings (1977) en Chiquitita/Lovelight van ABBA (1979). In beide gevallen werden respectievelijk Girls' school en Lovelight door Felix Meurders aangemerkt als 2e A-kant tijdens uitzendingen van de Nationale Hitparade. Hij deed dat op basis van informatie die geleverd werd door platenzaken, waar naar verluidt veel gevraagd werd naar de B-kant. In publicaties van hitlijsten worden genoemde liedjes niet erkend als A-kanten.