Aardschok (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aardschok is een maandblad, met als doelgroep hardrock- en heavy metalfans. Het blad is een Nederlands blad en wordt zowel in Nederland als België uitgegeven. Het zomernummer is vaak dikker en is bedoeld voor een periode van drie maanden, waardoor het blad eigenlijk tien keer per jaar verschijnt. Of soms is het eerste nummer van een jaar bedoeld voor de eerste twee maanden van dat jaar.

Historie[bewerken]

Aardschok werd in oktober 1980 opgericht door twee klasgenoten, "Metal Mike" van Rijswijk en Stefan Rooyackers. Het blad bestond toen nog uit 13 gekopieerde A4'tjes en kwam onregelmatig uit. Het eerste blad kende een oplage van 500 stuks, maar er bleek meer vraag te zijn, waardoor er de derde en vierde editie al 1200-1300 exemplaren gedrukt werden. In het begin bracht Van Rijswijk de blaadjes rond bij platenzaken, die hem op een gegeven moment cheques gingen sturen om het blad te behouden. Het blad was op dat moment het enige in Nederland waar recensies van hardrock- en heavy metalalbums instonden, wat de verkoop in de winkels ten goede kwam.[1] Eind jaren 80 was het blad landelijk bekend met oplages van ongeveer 7.500. Aardschok veranderde in een maandblad en de naam wisselde naar "De Nieuwe Aardschok" (D.N.A.) in 1982 en werd steeds uitgebreider en professioneler. Door steeds grotere oplages en andere belangen kwam er een samenwerking met het Duitse Metal Hammer en kwam, na wat vertraging, in februari 1986 de eerste "Aardschok/Metal Hammer" (A.M.H.) uit, grotendeels in kleur. Het blad werd daardoor wat commerciëler en bevatte veel posters van artiesten en ook veel reclame. Het blad was inmiddels nationaal en internationaal bekend en had een oplage van ongeveer 27.000 stuks.

Later werd Aardschok weer een zelfstandig blad met de originele naam. Aardschok is een blad voor en door hardrockers en metalfans. Medewerkers die geen enorme fan zijn van deze muziek zijn er niet.

Inhoud[bewerken]

De inhoud van het blad varieert van interviews met bands en personen, concertverslagen, cd en dvd-besprekingen, demo's, een concertagenda, een stukje geschiedenis van hardrock en heavy metal en nog meer ingrediënten die in andere bladen ook voorkomen. Het aantal posters is sterk verminderd in vergelijking met de begintijd en de tijd dat Aardschok nog met Metal Hammer samenwerkte.

Redactie en blad[bewerken]

De redactie bevindt zich in het plaatsje Son, bij Eindhoven, waar vroeger ook de 'Aardschokdag' werd georganiseerd. De eerste Aardschok-redactie (rond 1980) bestond uit Stefan Rooyackers, Michel van de Moosdijk en Mike van Rijswijk.[2]

De oplage van het blad is in 2010/2011 20.000 stuks per maand en het blad heeft minimaal 90 pagina's, soms meer dan 120. Het formaat van het blad is 20,6 x 28,5 cm.

 • Hoofdredacteur: "Metal Mike" van Rijswijk.
 • Eindredactie: André Verhuysen
 • Verder zijn er nog een aantal redacteuren die zelf verantwoordelijk zijn voor de artikelen die met hun naam zijn aangeduid. In 2013 zijn dit: Anita Boel, Onno Cro-Mag (overleden feb. 2013), Bastiaan Tuenter, Rudi Engel, Robert Haagsma, Liselotte Hegt en André Verhuysen.
 • Ook zijn er ongeveer 20 extra medewerkers, een aantal fotografen (waaronder ook enkele redacteuren) en directiesecretaresse Marijke van Rijswijk-Koggel.
 • Drukkerij: Het Volk Printing, Erpe-Mere (België)
 • Lay Out: André Marsell (art-direction), Bennie Weisheit, Metal Mike
 • Distributie: Betapress en Bertus (Nederland) en Imapress N.V. (België).
 • Webruler Cybersite: Oscar van Eijk

Op 25 februari 2013 overleed Onno Cro-Mag (Onno van Ravesteijn, 19 juni 1963 - 25 februari 2013) aan een hartstilstand. De Aardschokredacteur/recensist van voornamelijk hardcore(punk)muziek die ook krachtsporter en vechtsporter was en bedrijfsleider van een sportwinkel gericht op kracht- en vechtsport, die vorig jaar nog samen met Roger Miret van Agnostic Front een muziekuitgeverij oprichtte, werd 49 jaar.[3]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. 3voor12 VPRO, interview met Mike van Rijswijk
 2. Bron: Aardschok, november 2000, bijlage: 'Aardschok 20 jaar'.
 3. Onno Cro-Mag overleden