Recensie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een recensie is een (kritische) bespreking van een boek, film, televisieprogramma, videospel, toneelvoorstelling, muziekuitvoering of enige andere culturele uiting, veelal gepubliceerd in een krant of tijdschrift of op het internet. De persoon die een recensie schrijft, noemt men een recensent. Het gratis exemplaar van een boek, cd of dvd dat een recensent van de uitgever ontvangt, heet recensie-exemplaar. Bij een computerspel (game) wordt een recensie meestal een review genoemd,[bron?] en een vooruitblik op een nog uit te komen spel een preview.[bron?]

Kenmerken van een recensie[bewerken]

Een recensie bestaat meestal uit drie onderdelen:

  1. De analyse (een bespreking van de inhoud van het boek, de film, ...)
  2. De interpretatie
  3. De evaluatie (positieve en negatieve kritiek)
  4. is het objectief of subjectief

Een recensie bevat dus een (liefst met argumenten onderbouwd) waardeoordeel over het culturele product. Daarnaast kan het besprokene in een ruimere context worden gesitueerd (bijvoorbeeld het oeuvre van een schrijver, ontwikkelingen in de literatuur, de tijdgeest), de voorstelling wordt beschreven of de korte inhoud van een film wordt weergegeven.

Bij films en videospellen bevat de recensie over het algemeen een rapportcijfer of een aantal sterren (meestal van 1 tot 5), om in één blik een algemeen oordeel te kunnen zien. Ook kunnen er voor bepaalde aspecten (zoals de grafische kwaliteiten bij een spel of het acteerwerk in een film) aparte cijfers worden vermeld, met eventuele toelichting.

Invloed van een recensie[bewerken]

Afhankelijk van het medium, verschijnen recensies in principe enkele dagen, weken of maanden nadat wat wordt besproken in de openbaarheid is gekomen. Bij een roman of ander boek dat men graag snel onder de aandacht wil krijgen, sturen uitgevers soms al de drukproeven naar recensenten opdat er meteen bij het verschijnen een bespreking in de media zou staan. Sommigen betreuren deze gehaaste vorm van literaire kritiek, die een gedegen oordeel, gebaseerd op rustige lectuur, in de weg kan staan.

Enkele critici bundelen hun al dan niet herwerkte recensies na verloop van tijd in boekvorm, vaak aangevuld met diepgaandere beschouwingen en/of overzichtsstukken.

Effecten van recensie[bewerken]

In diverse landen is het effect van een recensie - positief of negatief - onderzocht. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten welke rol recensies spelen in de verkoop van bioscoopkaartjes. Uit hun onderzoek bleek dat recensenten bij grote mainstream films een voorspellende rol hadden, maar dat hun recensies geen invloed hadden op de kaartverkoop. Gemser et al. wijten deze voorspellende rol aan het feit dat de hoeveelheid reclame die voor een film gemaakt wordt opweegt tegen negatieve beoordelingen van recensenten. In het onderzoek werd ook de kaartverkoop van art house films bestudeerd. Daarbij beïnvloedt de recensent de kaartverkoop wel en spreken de onderzoekers van een influencer role. Zij verklaren dit door het beperkte reclamebudget van deze films en door de overlap van het publiek. Mensen die arthouse films bezoeken, zijn vaak ook mensen die de recensies in de krant lezen. [1]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemser, G. et al. The impact of film reviews on the box office performance of art house versus mainstream motion pictures. Journal of Cultural Economics (2007), vol. 31, issue 1, pages 43-63.