Hardrock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardrock
Angus Young en Bon Scott van AC/DC tijdens een concert in de Ulsterhall te Belfast in 1976
Angus Young en Bon Scott van AC/DC tijdens een concert in de Ulsterhall te Belfast in 1976
Stilistische oorsprong Rhythm-and-blues
Rock
Bluesrock
Garagerock
Psychedelische rock
Culturele oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste instrumenten Zang
Basgitaar
Elektrische gitaar
Drums
Mainstreampopulariteit 1965 - Heden
Afgeleide varianten Heavy metal
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Rock

Hardrock is een muziekstroming die is voortgevloeid uit de rock en vaak gekenmerkt wordt door een hard klinkende (distorted) elektrische gitaar. Het tempo in de muziek is vaak hoog, de zang-, gitaar-, en orgelpartijen wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Net als in de jazz is een pakkende riff belangrijk om als kapstok voor de song te fungeren. Het fundament in hardrocksongs wordt door de gitaar gelegd met zogenaamde powerakkoorden.

Een ander kenmerk is het stevige zangwerk, waarin forse uithalen niet spaarzaam zijn. Enkele bekende bands in het genre zijn Aerosmith, AC/DC, Boston, Deep Purple, Europe, Guns N' Roses, Kiss, Led Zeppelin, Scorpions, UFO, Uriah Heep, Van Halen en Whitesnake.

Opgemerkt moet worden dat diverse stijlen in de rockmuziek een sterke verwantschap hebben. De muziek van een groep als The Who bevatte zowel rock- als hardrockelementen. De grens tussen hardrock en metal is soms ook moeilijk te leggen. Metallica is een metalband, maar wordt vaak ook 'hardrock' genoemd. Een andere stijlcombinatie die gelegd werd, was tussen hardrock en hiphop door voornamelijk Run-D.M.C. en ook in mindere mate de Beastie Boys.

Geschiedenis[bewerken]

Vanuit de blues (en wat andere invloeden) is rock-'n-roll ontstaan. Er ontstond een rebelse cultuur wat bij de vorming van deze stroming een belangrijk aspect was. Niet meer netjes zoals papa en mama, maar dikke vetkuiven en stevige rock-'n-roll. Uit die rock-'n-roll kwamen andere rocksoorten. De blues en rock-'n-roll bleef herkenbaar, maar ruiger gitaarwerk kenmerkte veel van deze muziekstijl. Dit was ongeveer halverwege de jaren zestig toen de hippiebeweging ontstond. Rond en door deze beweging ontstonden veel muziekgroepen.

In de loop van de tijd werd het (live) geluid van bands zwaarder, vooral door toepassing van steeds krachtiger podiumversterkers. De groter wordende volumes veroorzaakten dat men, om deze nieuwe stijl van spelen te omschrijven, termen uit de industrie hanteerde. De term Hard Rock komt uit de wereld van de mijnindustrie en mijnbouw. Het is niet moeilijk in te zien, dat deze tak van arbeid zwaar is, met geweld gepaard gaat en dat de hulpmiddelen om dit werk te verrichten op zijn minst degelijk moeten zijn. De brug naar de stevige ritmes en harde klanken uit de rockmuziek is hiermee snel gelegd.

Als eerste hardrocknummer wordt soms In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly genoemd ofschoon daar ook veel psychedelische muziek in zat. In ieder geval waren er plotseling in het jaar 1968 groepen in de hitparade met hun later zo genoemde hardrockmuziek. Bekendste bands die als eerstelingen eind jaren 60 in de hardrock worden genoemd zijn Blue Cheer (met hun hitversie van "Summertime Blues" wellicht de eerste hardrockband), Steppenwolf, Cream, Led Zeppelin, The Who, Jimi Hendrix Experience en Deep Purple. Ook The Rolling Stones vormden een brug naar de hardrock. Gesteld kan worden dat die bands (samen met nog vele anderen) het hardrocktijdperk openen door dominant gitaarwerk dat elektronisch vervormd werd (distortion), vaak met de muzikale kenmerken van de blues. Ook (hammond)orgels maakten vaak deel uit van de bezetting. Bij een rockband als The Doors bijvoorbeeld zijn de Fender Rhodes Piano Bass en de Continental Vox belangrijke instrumenten geweest, net als bij Deep Purple.

Ook The Golden Earring maakte veelvuldig gebruik van het hammondorgel, zoals te horen is op het album Eight Miles High uit 1969. Onder invloed van hun eerste toer in de Verenigde Staten datzelfde jaar werd hun stijl steeds progressiever en harder. Een hoogtepunt tijdens optredens was hun versie van "Eight Miles High" die maar liefst drie kwartier kon duren. Op de lp Eight Miles High uit 1969 is het titelnummer teruggebracht tot 19 minuten vol solo's en experimenten. Het markeerde samen met de rest van deze plaat de ontwikkeling van Golden Earring naar hardrock. In 1973 vestigde deze Haagse band definitief haar naam in het genre met de klassieker Radar Love, waarmee ze wereldwijd succes oogstte.

Eind jaren 70 kreeg de hardrock een nieuwe impuls door het inventieve gitaarspel van Eddie van Halen. Na Jimi Hendrix gaf hij de rockgitaar een nieuwe klank door zijn hamerende stijl en gierende, echoënde glissando's.

Hardrock zakte in Europa even weg in populariteit in de jaren 1980-1985, vooral door de concurrentie met nog hardere en snellere New Wave Of British Heavy Metal-bands zoals Saxon of Iron Maiden. Ook in mainstreamhitlijsten bleken nieuwe uit punkrock ontstane genres zoals synthpop en new wave populairder dan hardrockbands te zijn. In Amerika bleek hardrock evenwel immens populair te blijven, vooral onder de vorm van glam metal dan. Bands als Mötley Crüe en RATT produceerden gedurende de hele jaren 1980 goed in het oor liggende hard rock en heavy metal die de Amerikaanse hitlijsten domineerden. Later in de jaren 1980 zouden ook in Europa bands als Europe en Bon Jovi dit succes verwezenlijken. Aan het eind van de jaren 1980 en het begin van de jaren 1990 behaalden tot slot ook Guns N' Roses en Metallica, oorspronkelijk een band die agressieve thrashmetal speelde, zowel Europees als Amerikaans succes met platen die goed in het oor liggende hardrock en heavy metal bevatten.

Kledingstijl[bewerken]

De kledingstijl is vanaf de jaren 80 niet veranderd: een (te vaak gewassen) zwart T-shirt met een spijkerbroek of een legerbroek. Daaronder worden door de zangers meestal nog legerkisten gedragen, hoewel dit stereotype allang niet meer geldt. Veel hardrockbands zijn al meermalen van kledingstijl gewisseld.

Zie ook[bewerken]