Abergavenny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de plaats in Wales. Voor de gelijknamige single, zie Abergavenny (Marty Wilde).
Abergavenny
Y Fenni
Plaats in Wales Vlag van Wales
Abergavenny (Wales)
Abergavenny
Situering
Bestuurlijk gebied Monmouthshire
Behouden graafschap Gwent
Coördinaten 51° 49' NB, 3° 1' WL
Algemeen
Inwoners
(2001)
14.055
Overig
Postcode(s) NP7
Netnummer(s) 01873
Grid code SO295145
Post town ABERGAVENNY
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Abergavenny (Y Fenni in het Welsh) is een plaats in het Welshe graafschap Monmouthshire. Het stadje ligt 24 km ten westen van Monmouth aan de Britse wegen A40 en A465 op 10 km Van de grens tussen Wales en Engeland. Abergavenny telt 14.055 inwoners.

Straatbeeld

In de Romeinse tijd lag op deze plek het Romeinse legerkamp Gobannium in de Middeleeuwen werd het een stad met muren. De ruïne van een kasteel herinnert aan de verovering van Wales door de Normandiërs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Abergavenny en Skirrid Fach gezien van de ruïne van het kasteel.

Het fort Gobannium was een van de forten die gebouwd waren om het Romeinse gezag over het dal van de rivier de Usk te vestigen en bovendien de vrede onder de Siluren, de plaatselijke bewoners te bewaren. The Welshe naam Gobannia betekent "river van de smeden", en laat zien dat er al een ijzererwerkende industrie was voor de komst van de Romeinen. De naam van de rivier werd later in het Welsh, Gafenni, Abergavenny betekent "mond van de Gavenny". In het Welsh zegt men in het kort Y Fenni ; de Engelse spelling is Abergavenny. In de elfde eeuw groeide Abergavenny. De eerste Normandische Baron (landheer) was Hamelin de Balun, uit Ballon, een stadje in het Franse Le Mans. Deze stichtte een Benedictijnse abdij, die nu de kloosterkerk van St Mary te “Abergavenny” is. De stad was door haar ligging dikwijls betrokken bij de grensoorlogen en de machtspolitiek van de Welshe gebieden in de 12e en 13e eeuw. In 1175, werd door de vrome en meedogenloze William de Braose in het kasteel van Abergavenny een bloedbad aangericht onder de lokale Welshe machthebbers, die daarvoor op een etentje waren genodigd.

Abergavenny en Ysgyryd Fawr rond 1890

Owain Glyndŵr nam Abergavenny in 1404 in, geholpen door een vrouw die de poort bij de marktstraat open deed. De stad werd geplunderd en in brand gestoken. Sindsdien heet de marktstraat ook wel Traitors Lane (Verraderslaan). Toen in 1541 de kloosters door Hendrik VIII werden onteigend, werd van de bezittingen een school gesticht. In 1854 kreeg Abergavenny een spoorwegstation.

Veemarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Sedert 1863 wordt in Abergavenny op dezelfde plek een veemarkt gehouden. In de Market Hall, worden ook andere markten gehouden, zoals de gewone markt, de vlooienmarkt, antiekmarkt, boerenmarkt, en een markt waar zelfgemaakte zaken worden aangeboden. Abergavenny is een tweelingstad van Östringen in Duitsland, Beaupréau in Frankrijk en Sarno in Italië.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Abergavenny[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Abergavenny van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.