Adalolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adalolf I van Boulogne
- 933
Graaf van Saint-Pol
Graaf van Boulogne
Graaf van Terwaan
Periode 918 - 933
Voorganger Boudewijn II
Opvolger Arnulf I
Vader Boudewijn II van Vlaanderen
Moeder Elfrida van Engeland

Adalolf I van Boulogne (ca. 880 - 13 december 933), ook Æthelwulf, was de tweede zoon van graaf Boudewijn II van Vlaanderen en van Elfrida van Engeland.

Hij volgde zijn vader in 918 op als graaf van Saint-Pol, Boulogne en Terwaan. Tevens werd hij lekenabt van de Abdij van Sint-Bertinus. Hij onderhandelde in 924 voor Hugo de Grote diens huwelijk met Edith, halfzuster van koning Æthelstan. Adalolf nam deel aan een veldslag bij Falkenberge waarbij een leger Vikingen werd verslagen. Volgens de overlevering is Adalolf door zijn eigen zwijnenhoeder gedood. Adalolf is begraven in de Sint-Pietersabdij (Gent).

Na de dood van Adalolf annexeerde zijn broer Arnulf I van Vlaanderen zijn gebieden en ging daarbij voorbij aan de aanspraken van de vermoedelijk nog jonge zoons van Adalolf. Dertig jaar later konden zij door een opstand hun gebieden terugwinnen.

Adalolf was vader van:

  • onbekende zoon, gesneuveld in de opstand tegen Arnulf van Vlaanderen in 962
  • Arnulf II van Boulogne (-971)
  • Boudewijn (-973), onechte zoon van Adalolf, geadopteerd door Arnulf I van Vlaanderen na Adalolfs dood. Na de dood van Arnulf I regent van Vlaanderen voor de minderjarige Arnulf II van Vlaanderen. Boudewijn maakte van zijn positie gebruik om zich te benoemen tot graaf van Kortrijk.