Adrianus Bleijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joris (overleg | bijdragen) op 17 mei 2012 om 21:12. (- schilder, zie overleg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sint-Jozefgesticht, Steenhoffstraat 46, Soest, perspectief. 1868 (?). Voorbeeld van neogotiek.
Woon- en winkelpand, Nieuwezijds Voorburgwal 381-383, Amsterdam, gevel. 1884. Voorbeeld van neorenaissance.
St. Elizabeth-gesticht, Mauritskade 28, Amsterdam. 1888.

Adrianus Cyriacus Bleijs (Hoorn, 29 maart 1842 - Kerkdriel, 12 januari 1912) was een Nederlands architect, die een aantal katholieke kerken en andere bouwwerken ontwierp.

Leven

Adrianus Bleijs werd geboren als zoon van een timmerman. Zijn opleiding genoot hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij kwam in dienst van Pierre Cuypers, onder andere als tekenaar. Na een conflict met Cuypers begon hij zijn eigen kantoor in zijn geboortestad Hoorn.

Bleijs was één van de weinige katholieke architecten in die tijd die niet uitsluitend in neogotische stijl bouwde. Naast neogotische kerken bouwde hij ook neoromaanse en neorenaissancistische kerken. Naast veertien kerken ontwierp hij onder andere ook twee Amsterdamse ziekenhuizen.

In 1903 verruilde Bleijs zijn werk als architect voor een baan als ambtenaar in 's-Hertogenbosch. Hij overleed in Kerkdriel en werd na een uitvaartmis in de door hem ontworpen Nicolaaskerk in Amsterdam op de (later geruimde) begraafplaats De Liefde aan de Bilderdijkstraat begraven.

Bekende ontwerpen

Zie Lijst van bouwwerken van Adrianus Bleijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verder lezen

  • Anoniem (31 december 1870) 'Beschrijving van het St.-Josefgesticht te Soest', De Opmerker, 5e jaargang, nr. 53, z.p. Zie TU Delft scan 1 en scan 2.
  • A.W. Weisman (20 januari 1912) 'A. C. Bleys. †', Bouwkundig Weekblad, 32e jaargang, nr. 3, p. 29-30. Zie TU Delft scan 1 en scan 2.

Zie ook

Externe link