Akkerdistelroest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Akkerdistelroest
Akkerdistelroest
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes
Orde:Pucciniales
Familie:Pucciniaceae
Geslacht:Puccinia
Soort
Puccinia suaveolens
(Pers.) Rostr. (1874)
Synoniemen

Puccinia punctiformis

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Akkerdistelroest op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De akkerdistelroest (Puccinia suaveolens, syn.: Puccinia punctiformis) is een autoecische roest die behoort tot de familie Pucciniaceae. De schimmel is een biotrofe parasiet. Hij infecteert de akkerdistel (Cirsium arvense) en de akkermelkdistel (Sonchus arvensis) en veroorzaakt kaneelbruine vlekken op bladeren.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is te herkennen aan de altijd aanwezige, oranjegele spermogonia die aangenaam rieken en de slecht groeiende, verbleekte, niet bloeiende planten. De spermogonia groeien voornamelijk aan de onderkant van de gastheerbladeren.

Aecia, die meestal aan de bovenzijde van het blad groeien, zijn donker kaneelbruin en staan rondom de spermogonia. De kaneelbruine aeciosporen zijn 26-30 × 23-28  µm groot, meestal bolvormig en stekelig. De uredia van de schimmel, die meestal aan de onderkant van het blad groeien, zijn kaneelbruin. De kaneelbruine urediniosporen zijn 26-30 × 23-28 µm groot, meestal bolvormig en stekelig. Ze hebben drie kiemporien. Telia van de soort is chocoladebruin, poederachtig. De diep gouden tot heldere kastanjebruine teliosporen zijn tweecellig, meestal breed ellipsoïde tot ellipsoïde, fijn wrattig en meestal 32-38 × 20-24 µm groot.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De akkerdistelroest komt voor in Europa, Noord-Amerika, Australië, Japan, Rusland, China, India, Pakistan. In Nederland komt hij vrij algemeen voor.

Zie de categorie Puccinia punctiformis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Puccinia suaveolens.