Amelsdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amelsdorp
Gehucht in België Vlag van België
Amelsdorp (België)
Amelsdorp
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bilzen Bilzen
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners
(2013)
467
Hoogte 100-105 m
Detailkaart
Amelsdorp (Limburg)
Amelsdorp
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Amelsdorp is een gehucht van Waltwilder in de Belgische gemeente Bilzen.

Het is een zeer oud gehucht en het was zelfs een autonome gemeente gedurende de Franse tijd (1795-1815). De landbouw was in Amelsdorp nog belangrijker dan in Waltwilder zelf. Belangrijke families waren hier vroeger op tal van monumentale boerderijen gevestigd. Amelsdorp werd, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarschijnlijk verwoest door de Spanjaarden

Amelsdorp ligt vlak bij het gehucht Dries bij Kleine-Spouwen, maar heeft vrijwel steeds tot Waltwilder behoord. De verbindingsweg naar Kleine-Spouwen was tot het begin van deze eeuw onbebouwd. Het gehucht behield vrij gaaf zijn oorspronkelijk stratenpatroon. Op Amelsdorp 51, 53 en 88 bevinden zich monumentale hoeven.

Kapel[bewerken | brontekst bewerken]

Oude foto van de kapel van Amelsdorp

De oude (betreedbare) kapel, op de kruising van Ameldorp en de Hoevelaan, werd verwoest, en afgebroken in 1967. In 1978 werd een nieuwe kapel gebouwd door de familie Grosemans-Thijs. Deze kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, en in de kapel bevindt zich een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Dit is geen betreedbare kapel, maar er is een beeld in een nis, waarvoor een knielbank is aangebracht.