Amenirdis I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amenirdis I
Beeld van Amenirdis I
Egyptisch Museum
Godsvrouw van Amon
Periode 714–700 v.chr. (25e dynastie)
Voorganger Sjepenoepet I
Opvolger Sjepenoepet II
Vader Kasjta
Moeder Pebatjma
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
imn
n
D4X8s
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Amenirdis I (troonnaam: Hat-neferoe-moet) was een Godsvrouw van Amon tijdens de 25e dynastie van het oude Egypte. Ze was afkomstig uit het koninkrijk Koesj en de dochter van farao Kasjta en koningin Pebatjma. Ze werd later geadopteerd door Sjepenoepet I. Ze regeerde als hogepriesteres en is te zien in verschillende artefacten uit die periode.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Amenirdis was waarschijnlijk de zus van de farao's Sjabaka en Piye. Haar vader, Kasjta zorgde ervoor dat Amenirdis I door de Goddelijk aanbidster van Amon, Sjepenoepet I, in Thebe werd geadopteerd als haar opvolger. Dit toont aan dat Kasjta al over Opper-Egypte heerste vóór het bewind van Piye, zijn opvolger.

Beeld van Amenirdis I
Ontdekt in Karnak in 1872
Egyptisch Museum

Amenirdis I regeerde als hogepriesteres ongeveer tussen 714 en 700 v.Chr., onder het bewind van Sjabaka en Sjabataka en ze adopteerde Piye's dochter Sjepenoepet II als haar opvolger. Ze hield ook de priesterlijke titels "Goddelijk aanbidster van Amon" en "Godsvrouw van Amon". Na haar dood kreeg ze een grafkapel op het terrein van Medinet Haboe aan de westelijke oever van de Nijl.

Amenirdis wordt afgebeeld in het tempelcomplex van Karnak en in Wadi Gasus, samen met Sjepenoepet I. Ze wordt genoemd op twee offertafels, vijf beelden, een stèle en verschillende kleine objecten, waaronder scarabeeën. Een standbeeld van Amenirdis I, gesneden uit graniet en versierd met bladgoud, wordt bewaard door het Nubisch museum in Aswan, Opper-Egypte. Het beeld zelf toont haar gedecoreerd in de Egyptische stijl, met overeenkomsten met afbeeldingen van Isis en Hathor.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 werd een inslagkrater op de planeet Venus naar haar vernoemd.

Zie de categorie Amenirdis I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.