Portaal:Egyptologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Egyptologie
Egyptologie is de studie naar het Oude Egypte. Dit portaal, subportaal van het Portaal Oudheid, is bedoeld om een weergave te geven van het totaal aantal artikelen op Wikipedia met betrekking op Egyptologie. Wijzigingen in dit portaal mogen door iedereen gedaan worden, voor veranderingen met grote gevolgen wordt u verzocht eerst te overleggen op de overlegpagina.

Uitgelicht

Theophil.jpg
De Bibliotheek van Alexandrië was tussen 300 en 100 v.C. de grootste en belangrijkste bibliotheek van het Middellandse Zee- gebied. Het werd opgericht door de Ptolemaeën in het begin van de 3e eeuw v.C. met als doel de grootste van de Hellenistische wereld te worden. Dat lukte redelijk, want in de 1e eeuw v.C. had de bibliotheek tussen de 400.000 en de 700.000 boekrollen in haar bezit. Toen Egypte uiteindelijk echter werd ingelijfd in het Romeinse Rijk en Cleopatra overleed, kwam de bibliotheek in handen van rijke, ongeïnteresseerde Romeinen. Dat was de indirecte oorzaak van de uiteindelijke opheffing van de bibliotheek. Veel van de eigenschappen van de bibliotheek van Alexandrië, zoals studiecentra, zijn door hedendaagse bibliotheken overgenomen. (lees verder)

[bewerk]

Basisartikelen

Nieuwe of update artikelen | Catscan

Nieuwe artikelen

Gewenste artikelen

Meer artikelen bij Gewenste artikelen Egyptologie uitgebreid
Demotologie - Juan José Castillos - Oud-Egyptische aardewerk - Oud-Egyptische beeldhouwkunst - Oud-Egyptische schilderkunst - Hypostyle zaal - Tempelmuziek - Oud-Egyptische letterkunde - Oud-Egyptische medische documenten - Oud-Egyptische religieuze teksten - Letopolis - Egyptische festivals - Arsenuphis - Droomteksten - El-Kab - Fayum A - Henri Frankenfurt - Graf GN 1 - Harsiese - Heilig meer - Ititaoei - Kemet - Renetoetet


Egyptologie per categorie

Oud-Egyptisch(e)...

Dynastie - Egyptoloog - Kunst - Mythologie - Oorlog - Oudheid - Papyrus - Persoon - Taal - Stad

Etalage van de Oudheid

(Toekomstige) Artikelen uit de Etalage:

Online bibliotheken voor Egyptologie

Behalve voor persoonlijk gebruik zijn de hierboven vermelde websites uitstekende bronnen voor nieuwe artikelen op Wikipedia.

Nieuw te schrijven artikelen

Dit zijn (hoofd)onderwerpen die meer aandacht nodig hebben:


Wist u dat?

  • Menes of Meni wordt beschouwd als de eerste mythische heerser?
  • Dat tempels in het Oude Egypte pylonen hadden?
  • Dat de laatste inheemse heerser Nectanebo II was?
  • Dat de tempel van Bastet al bewoond was vanaf het Oude Rijk?


Subportalen van Geschiedenis
Periodes:
Prehistorie · Oudheid · Middeleeuwen · Vroegmoderne Tijd · Moderne tijd
Oorlogen:
Tachtigjarige Oorlog · Eerste Wereldoorlog · Tweede Wereldoorlog
Historische gebieden:
Romeinse Rijk · Thracië · Wilde Westen
Nederlandse geschiedenis:
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Volksopvoeding via het onderwijs in Nederland
Deelgebied:
Archeologie · Egyptologie · Numismatiek · Wetenschapsgeschiedenis
Portalen
Portal.svg Hulp en beheerportaal - Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws · Gesproken Wikipedia · Hoofdpagina (mobiel)
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Nederland
Wikibooks-logo.png
Voor het project Koningen aan de Nijl op Wikibooks zijn we op zoek naar mensen die mee willen werken met schrijven. Het project zal uiteindelijk een soort standaardwerk voor Wikipedia worden.