Donatie van Alexandrië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het rijk geclaimd door Marcus Antonius

Donatie van Alexandrië of het Testament van Marcus Antonius, werd opgemaakt in Alexandrië (Egypte) in het jaar 34 v.Chr. en regelde de verdeling van het Oost-Romeinse Rijk onder de kinderen van zijn geliefde Cleopatra VII.

Duiding[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel Marcus Antonius niet getrouwd was met Cleopatra VII, had hij met haar drie kinderen. Zij kon Marcus Antonius warm maken voor de verovering van het Parthische Rijk, ze was namelijk een afstammeling van de Seleuciden. Er wordt ook gesproken van donaties. In 36 v.Chr. had Octavianus, zijn collega, zijn toestemming gegeven, indien hij daarin zou slagen, Parthië bij zijn zone te voegen. Antonius' Romeins-Parthische oorlogen waren een fiasco. Op het eind kon hij wel de koning van Armenië Artavasdes II gevangennemen. Dit gegeven werd afgesloten met een parade en een groot banket in Alexandrië te ere van Cleopatra.

Schenking[bewerken | brontekst bewerken]

Gezeten op twee gouden tronen werd de schenking aan de kinderen van Cleopatra voorgelezen.

Ptolemaeus XV Caesarion, de zoon van Cleopatra en Julius Caesar werd aangesteld als mederegeerder en kreeg de titel Koning der Koningen. Hij werd ook aangeduid als de rechtmatige erfgenaam van Julius Caesar, hierbij werd Octavianus onterft.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Octavianus uitzinnig van woede, zegde het Tweede triumviraat op, liet het huwelijk van Marcus Antonius met zijn zus Octavia Thurina minor ontbinden en las het Testament van Marcus Antonius voor voor het Senaat in Rome. Wat volgde is de burgeroorlog tussen Octavianus en Marcus Antonius (32-30 v.Chr.).