Djoser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Netjeri-chet
Djoser, Tosorthos, Zoser, Dzoser, Djeser
Standbeeld van Djoser
Egyptisch Museum
Farao van verenigd Egypte
Periode 2720–2700 v.Chr.
Voorganger Sanacht
Opvolger Sechemchet
Vader Chasechemoey
Moeder onbekend
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
R8r
F32
Nebtynaam
G16
R8r
F32
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
D45
r
Y1
S12
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Djoser of Netjerichet was de tweede koning (farao) van de 3e dynastie die leefde in de 27e eeuw v.Chr. Djoser is een postume naam die aan de koning werd gegeven in de 18e dynastie van Egypte, in zijn tijd werd hij Netjerichet genoemd.

Djoser is slechts een naam waarmee hij bekend werd in de 18e dynastie. Andere namen zijn: Netjeri-chet ("goddelijk lichaam"), Tosorthos/Tosorthros (bij Manetho)/Sesorthos (bij Eusebius) en Zoser/Djoser/Djeser/Djesersa. Dat deze twee namen verwijzen naar dezelfde persoon blijkt uit de koppeling van beide namen op de Hongersnoodstele op het eiland Sehel bij Aswan.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Djoser of Netjerichet was een zoon van Chasechemoey en koningin Nimaathapi. Zijn voorganger of opvolger was zijn broer Sanacht. Hij trouwde met zijn zuster Hetephernebti waarbij zij een dochter kregen Inetkaes.[1]

Regering[bewerken | brontekst bewerken]

Bij zijn troonsbestijging diende hij net als Sanacht aan interne strubbelingen het hoofd te bieden. Eens deze overwonnen lijkt zijn macht zich uitgestrekt te hebben tot Aswan, de eerste cataract van de Nijl.

Djoser was de eerste farao die een Eerste Minister ofwel vizier benoemde om hem te helpen bij het steeds ingewikkelder wordende bestuurssysteem van Egypte. De man die deze belangrijke functie, de hoogste na de koning zelf, kreeg was Imhotep.

De piramide van Djoser

Het is echter voornamelijk zijn graf, de Trappiramide en het bijhorende complex, dat hem beroemd maakte, zowel in de Oudheid als in het heden. Het is, voor zover bekend, het eerste gebouw dat volledig in steen was opgetrokken. De trappiramide is oorspronkelijk niet als dusdanig opgezet, maar begon als mastaba, een klassieke Egyptische grafvorm. In latere stadia werd het grondvlak vergroot, tot uiteindelijk 126 bij 109 meter, en werden steeds kleinere treden toegevoegd. Uiteindelijk kwamen er zes treden voor een totale hoogte van meer dan 60 meter. Het vermoeden bestaat dat de piramide, die steeds groter werd, zich zelfs over het graf van Sanacht, de voorganger van Djoser, uitstrekt. De architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van dit bouwwerk was de al genoemde vizier Imhotep, een geniaal man, hoog gewaardeerd door de koning en de Egyptenaren, en later vergoddelijkt.

Het hoofd van het standbeeld van Djoser
Egyptisch Museum, vindplaats piramide van Djoser
Overzicht van Djosers grafcomplex

Djoser maakte ook werk van de ontginning van de rijkdommen van de Sinaï, vooral koper (bij de Wadi Maghareh) en turkoois (bij Serabit-el-Chadim).

Volgens Manetho regeerde Djoser 29 jaar, volgens de Koningslijst van Turijn regeerde hij 19 jaar en Jürgen von Beckerath kent hem in zijn Chronologie des pharaonischen Ägypten een regeerperiode van 20 jaar (2690-2670 v. Chr.) toe.

Bovendien meldde Manetho dat Djoser om zijn medische kunde bij de Egyptenaren als Asklepios werd beschouwd, dat hij de kunst van bouwen met gehouwen stenen uitvond en het schrift bestudeerde.[2]

Oorlogen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Militaire expedities in de Sinaï teneinde de daar levende bedoeïenen te onderwerpen.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bewijzen / documenten[bewerken | brontekst bewerken]

o.a.:

Zie de categorie Djoser van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.