Hierakonpolis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De ligging van Hieraconpolis.

Nekhen (Grieks: Ἱεράκων πόλις[1]) was een religieuze en politieke stad van Opper-Egypte aan het einde van de Predynastieke periode en waarschijnlijk ook tijdens de 1e, 2e en 3e dynastie. Het was het centrum van de valkengod Nekhen (of Nechen) met zijn tempel, de oudste tempel van Egypte. De originele grond dateert van Naqada I en laat-Badarian. Op het hoogtepunt van de stad (3400 v. chr) had de plaats tussen de 5.000 en 10.000 inwoners, heel veel voor die tijd.

De ruïnes van de stad werden aan het einde van de 19e eeuw onderzocht door de Engelse archeologen James E. Quibell en F.W. Green. In de koninklijke afdeling van de tempel van Nekhen vonden zij belangrijke ceremoniële voorwerpen zoals het Palet van Narmer en de beroemde knotskop van koning Schorpioen. Meer recent hebben de onderzoekingen op het terrein de aandacht getrokken van archeologen, egyptologen, geologen en andere onderzoekers uit meerdere landen. Deze onderzoekingen werden vanaf 1967 aanvankelijk gecoördineerd door de inmiddels overleden Dr. Walter Fairservis. Vanaf 1969 deed hij dat samen met Michael Hoffman tot 1996. Vanaf die tijd staan de opgravingen onder de leiding van Barbara Adams van de Universiteit van Londen en Dr. Renee Friedman van de Universiteit van Californië. Vanaf 2001 werkt alleen nog Renee Friedman op deze plek.

Het eerste begin[bewerken]

Het gebied wordt goed onderzocht en de voorwerpen of bouwwerken die aan het licht komen zijn vaak al te betitelen als Oud-Egyptisch of klassiek-Oud-Egyptisch. Enkele belangrijke ontdekkingen:

Nekhen
in hiërogliefen
O48
niwt

of
O47
n
niwt
  • "Het fort": een massief kleistenen bouwwerk gemaakt door koning Chasechemoei van de tweede dynastie
  • Het oudst geprepareerde huis, van een pottenbakker in 3600 v.Chr, de pottenbakker heeft zijn eigen huis in brand gestoken.
  • De eerste industriële brouwerij uit 3600 v.Chr. Deze kon de dagelijkse hoeveelheid bier voor ongeveer 200 mensen produceren.
  • Experimenten met mummificeren en de waarschijnlijk eerste mummies
  • De oudste geprepareerde baard
  • De eerste maskers
  • De eerste tombe gemaakt in een rotswand vanaf 3100 v.Chr.
  • De eerste koninklijk paleis van 2900 v.Chr.

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Strabo xvii. p. 817, wordt vertaald als Hierakonpolis, Hieraconpolis of Hiercompolis,الكوم الأحمر Kom El-Ahmar