American Airlines-vlucht 1420

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
American Airlines-vlucht 1420
American Airlines Flight 1420.jpg
Overzicht
Datum 1 juni 1999
Type ramp voorbij het einde van de landingsbaan (runway overrun)
Locatie Little Rock (Arkansas), Verenigde Staten
Doden 11
Gewonden 110
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype McDonnell Douglas MD-82
Maatschappij American Airlines
Vertrekpunt Dallas-Fort Worth International Airport
Eindbestemming Little Rock National Airport
Passagiers 139
Bemanning 6
Overlevenden 134
Lijst van vliegrampen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

American Airlines-vlucht 1420 was een vliegtuigvlucht van Dallas-Fort Worth International Airport naar Little Rock National Airport in de Verenigde Staten. Op 1 juni 1999 raakte een McDonnell Douglas MD-82 van de landingsbaan tijdens de landing, en stortte neer.

Ongeluk[bewerken]

Volgens rapporten van de NTSB's kreeg de crew te horen dat de wind van richting veranderde en dat er een windshearalarm was afgegeven op het vliegveld. De oorzaak van de windshear was een onweersbui vlakbij. De crew zou eigenlijk moeten landen op landingsbaan 22L, maar verzocht om te mogen landen op landingsbaan 4R.

Terwijl het vliegtuig de landingsbaan naderde, barstte er een zwaar onweer los op het vliegveld. De wind bereikte een snelheid van 28 knopen bij 330 graden. Tijdens de snelle landing waren de piloten vergeten de spoilers goed af te stellen. Derhalve kwam het vliegtuig niet geheel aan de grond en werkten de remmen van het landingsgestel niet. Het vliegtuig schoot van de landingsbaan af op hoge snelheid en botste tegen een lichtbaken, waarna het vliegtuig op de oever van de Arkansas tot stilstand kwam. Normaal zijn de lichtbakens flexibel en buigen makkelijk mee als er iets tegen op botst, maar de lichtbakens op de onstabiele rivierkade waren extra stevig vastgezet. De botsing verwoestte het vliegtuig, dat in drie stukken brak en in brand vloog.

De gezagvoerder kwam om bij de botsing, samen met 10 van de 139 passagiers.[1] Van de overlevenden raakten 110 mensen gewond, waarvan 45 zwaar.

Het verhaal van de crash werd gebruikt voor de aflevering "Racing the Storm" (seizoen 1, aflevering 2) van National Geographic Channels Air Crash Investigation.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties