Amerikaanse oesterboorder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amerikaanse oesterboorder
Amerikaanse oesterboorder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Clade:Neogastropoda
Familie:Muricidae
Geslacht:Urosalpinx
Soort
Urosalpinx cinerea
(Say, 1822)
Originele combinatie
Fusus cinereus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Amerikaanse oesterboorder (Urosalpinx cinerea) is een slakkensoort uit de familie van de Muricidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1822 als Fusus cinereus gepubliceerd door Thomas Say.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse oesterboorder is een zoutwater-huisjesslak, tot maximaal 40 mm hoog groot. De schelpkleur is grijswit tot bruin, soms met donkere vlekken; de ribben zijn vaak iets lichter gekleurd.

Zoals de algemene naam aangeeft, boort deze roofzuchtige slak door de schelpen van levende oesters en eet ze op. De omgeving is rotsachtig en schelpbeddingen. Het bewoont het onderste derde deel van de kustzone en is daarom beschut tegen alle golven die de oceaan produceert. De Amerikaanse oesterboorder vindt zijn voedsel op geur. Zodra hij de zeepok of mossel met zijn voet omhelst, boort hij met zijn rasptong (radula) door de schelp heen. Het voedt zich met veel verschillende soorten ongewervelde dieren, enkele favorieten zijn de gewone zeepok (Balanus balanoides) en de mossel (Mytilus edulis). Zijn voedsel is vooral te vinden in intergetijdengebieden in de Atlantische regio. Ze blijken beter te reageren op levende prooien dan op prooien die onlangs in een laboratorium zijn gedood. Er is echter nog steeds geen voorkeur als het gaat om de prooisoort of leeftijd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: