Anna Q. Nilsson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anna Q. Nilsson
Anna Q. Nilsson
Algemene informatie
Volledige naam Anna Quirentia Nilsson
Geboren 30 maart 1888
Overleden 11 februari 1974
Land Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1911–1954
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Anna Quirentia Nilsson (Ystad, 30 maart 1888Hemet, 11 februari 1974) was een Zweeds-Amerikaans actrice.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Anna Q. Nilsson werd in 1888 geboren in Zweden. Na haar eerste acteerervaringen in haar geboorteland emigreerde ze in 1910 naar de Verenigde Staten. Daar werkte ze aanvankelijk als fotomodel. In 1911 werd haar een rol aangeboden als actrice in de film Molly Pitcher. Door die rol werd ze eensklaps een filmster. Haar carrière ging steil bergop en ze werkte voor filmmaatschappijen als Paramount, MGM en Warner Bros.

In 1925 viel Nilsson op het hoogtepunt van haar filmcarrière van een paard. Ze raakte verlamd en moest haar acteerwerk twee jaar lang stopzetten om weer te leren lopen. Vanaf 1927 werkte ze aan haar rentree. Met de groeiende populariteit van de geluidsfilm trok ze zich geleidelijk terug uit de filmindustrie. Door haar leeftijd en accent kreeg ze almaar minder rollen aangeboden. Ze wijdde zich twee decennia lang vrijwel uitsluitend aan liefdadigheid. Ze keerde slechts voor enkele figurantenrollen terug naar het witte doek.

Nilsson was twee keer getrouwd. Beide huwelijken werden na korte tijd weer ontbonden en bleven kinderloos. Ze stierf in 1974 in Californië aan hartfalen.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]