Anomodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anomodon
Groot touwtjesmos (Anomodon viticulosus)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Klasse:Bryopsida
Orde:Hypnales
Familie:Anomodontaceae
Geslacht
Anomodon
Hook. & Taylor
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anomodon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anomodon is een geslacht behorend tot de bladmosfamilie Anomodontaceae omvat wereldwijd 19 soorten, waarvan er 5 in Europa voorkomen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De planten van dit geslacht zijn behoorlijk krachtig en groeien vaak in uitgestrekte, gele tot bruingroene of zelfs zuiver groene gazons. De op het substraat liggende hoofdstengels zijn uitloperachtig en bedekt met kleine blaadjes. Hieruit ontstaan de opgaande tot rechtopstaande secundaire stengels. Deze secundaire stammen of takken hebben meestal weinig takken. De takbladeren zijn eenzijdig of alzijdig, vochtig uitstekend, lancetvormig tot tongvormig en hebben een eenvoudige, sterke bladnerf die voor de bladpunt eindigt. Paraphyllia zijn afwezig. De bladcellen zijn zeskantig afgerond, aan de bladbasis rechthoekig of langwerpig tot afgerond. Ze hebben aan beide zijden een of meer papillen. Het sporenkapsel op de rechte, langwerpige seta is rechtopstaand en langwerpig cilindrisch. Het peristoom is dubbel, het sporenkapseldeksel is conisch tot snavelvormig, de calyptra is hoedvormig en glad. De planten zijn tweehuizig.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Anomodon is het typegeslacht van de familie Anomodontaceae binnen de orde Hypnales. Er zijn 19 soorten. De volgende vijf soorten komen in Europa voor: