Appeasementpolitiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
München.- v.l.n.r.: Joachim von Ribbentrop, Neville Chamberlain, Adolf Hitler in gesprek tijdens de Conferentie van München.

Appeasementpolitiek wordt in het algemeen gebruikt om te verwijzen naar het diplomatieke beleid gericht op het vermijden van oorlog door concessies te doen aan een andere macht [1] Historicus Paul Kennedy omschrijft het als "het beleid tot het oplossen van internationale ruzies door het accepteren en te voldoen aan grieven van een andere partij door middel van rationele onderhandelingen en compromissen, waardoor een gewapend conflict vermeden kan worden dat mogelijk duur, bloederig en gevaarlijk zou kunnen zijn."[2] Appeasement werd gebruikt door de Europese democratieën in de jaren dertig van de twintigste eeuw, die, met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog in het achterhoofd, probeerden oorlog met Duitsland en Italië te voorkomen.

De term wordt veelal gebruikt voor de buitenlandse politiek van de Britse premier Neville Chamberlain ten opzichte van nazi-Duitsland tussen 1937 en 1939. Zijn beleid van het vermijden van oorlog met Duitsland is het onderwerp van discussie onder academici, politici en diplomaten. De beoordeling van Chamberlain varieert van negatief omdat het toestond dat Hitler sterk kon groeien, maar er wordt ook gezien dat hij geen alternatief had en gehandeld heeft in het beste belang van Groot-Brittannië. In zijn tijd werden de concessies door velen gezien als positief, en het Verdrag van München tussen Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië was voor Chamberlain reden aan te kondigen dat er "peace in our time" (vrede in onze tijd) was bewerkstelligd.

Een andere benaming voor appeasementpolitiek is concessiepolitiek.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. James P. Levy, Appeasement and rearmament: Britain, 1936-1939, Rowman and Littlefield, 2006
  2. Kennedy, Paul M., Strategy and Diplomacy, 1870-1945: Eight Studies, George Allen & Unwin, Londen, 1983 ISBN 0-00-686165-2.