Auguste Serrure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Auguste Serrure
Auguste Serrure
Persoonsgegevens
Geboren Antwerpen, 2 november 1825
Overleden Schaarbeek, 2 december 1902
Geboorteland Vlag van België België
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Auguste Serrure (Antwerpen, 2 november 1825 - Schaarbeek, 2 december 1902) was een Belgische kunstschilder.

Er is weinig geweten over zijn privéleven. Hij huwde te Antwerpen op 7 juli 1856 met Paulina Ratinckx. Hij genoot zijn opleiding aan de Antwerpse Kunstacademie onder Ferdinand de Braekeleer, Gustaaf Wappers en Mattheus Ignatius van Bree. Enkele van studiegenoten waren onder meer Louis Van Kuyck, Edouard Hamman, Jozef Janssens de Varebeke en Sebastiaan Pittoors.

Net als zijn leermeesters muntte hij uit in realistische historische taferelen, galante genrestukken en anecdotische afbeeldingen van de Antwerpse bourgeoisie. Er gaat een kalmte en een rust uit van zijn werken, die doet denken aan schilderijen van Alfred Stevens.

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Hij exposeerde op het Salon van Antwerpen in 1861 waar hij een beloning kreeg. Hij nam ook deel aan de exposities van het Salon van Brussel in 1863 en 1864, en aan een tentoonstelling in Londen in 1874.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Er bevinden zich schilderijen van hem in KMSKB te Brussel, museum in Leuven, Musée d'Orsay (Parijs) met een herbergscène, Musée de Nantes, en een museum in Philadelphia (VSA)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Auguste Serrure van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.