Babymetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Babymetal
Babymetal, 2014
Babymetal, 2014
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2010-heden
Oorsprong Vlag van Japan Japan
Genre(s) Kawaii metal
J-pop
Idool muziek
Heavy metal
Deathmetal
Symfonische deathmetal
Label(s) Jūonbu Records (2011–2013)
BMD Fox Records (2013–)
(dit zijn allebei dochterbedrijven van Toy's Factory)
Verwante acts Sakura Gakuin
Karen Girl's
Leden
Zangeres, danseres Su-metal
Danseres, zangeres Yuimetal
Danseres, zangeres Moametal
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Babymetal, dikwijls ook als BABYMETAL geschreven is een Japanse metal-, zang- en dansgroep, bestaande uit 3 meisjes. De groep wordt gemanaged door het talentagentschap Amuse.

Geschiedenis[bewerken]

De groep werd aanvankelijk opgericht als een subeenheid van de vrouwelijke idoolgroep Sakura Gakuin onder het concept van een "fusie van metaal en idoolmuziek". Geen van de drie leden wisten wat metalmuziek was vóór de band was opgericht.

Babymetal's eerste in eigen beheer uitgebrachte CD-single, getiteld "BabyMetal × Kiba van Akiba" en werd nummer 3 in de Oricon Weekly Indie Chart en nummer 1 in de Tower Records Shibuya Weekly Indie Ranking. Hun debuutsingle "Ijime, dame, zettai" was binnen 1 week 19.000 keer verkocht en kwam binnen op nummer 6 in de Oricon Weekly Singles Chart.

In het voorjaar van 2013 had zangeres en danseres Suzuka Nakamoto de middelbare school afgerond en moest daarom als "afgestudeerde" de groep Sakura Gakuin (die bestaat uit meisjes tot aan de middelbare school) verlaten. Het management besloot echter dat Babymetal zou blijven doorgaan als band. De groep bracht haar volgende single, "Megitsune", uit op woensdag 19 juni. Op 20 november 2013 bracht Babymetal hun eerste live DVD/Blu-ray uit. De Blu-ray versie eindigde op de zevende plaats in de wekelijkse Oricon Blu-ray Charts en op de tweede plaats onder muziek Blu-rays. De schijf bevatte drie verschillende concerten.

Babymetal deelde mee aan het Summer Sonic 2013 Rock Festival dat op 10 en 11 augustus 2013 werd gehouden in Tokio en Osaka. Het was hun tweede optreden op het festival; in 2012, werden ze de jongste artiesten ooit (met de gemiddelde leeftijd van 12) om daar op te treden. Later, in oktober 2013, werd Babymetal ook tot de jongste artiesten ooit uitgeroepen om deel te nemen aan het Heavy Metal Music Festival, Loud Park. In november 2013 bracht Babymetal een promo video uit voor de Japanse première van Metallica's film "Through the Never".

De groep kondigde aan dat ze een tweedaags liveconcert zouden houden bij Budokan, gepland op 1 en 2 maart, 2014, en dat ze een eerste album uit zouden brengen op 26 februari 2014. Het album zal 13 tracks bevatten en zal ook beschikbaar zijn in een gelimiteerde oplage die een DVD met muziekvideo's en beelden van liveoptredens omvat.

Muziekstijl[bewerken]

Het platenlabel beschrijft de band's stijl als "kawaii metal" ("schattige metal") en verklaart dat het "een mix is van J-pop idool [muziek] en heavy metal".

Patrick St. Michel van MTV 81 prees de "pure, headbang-inducerende energie” van de groep's live-optredens en beschrijft hun stijl als volgt: "Het tienertrio voegt de schijnbaar ongelijksoortige klanken van heavy metal en idoolpop samen, en maken zo muziek die verankerd is door keel-verscheuring gekrijs en knuffelige refreinen." (Headbanging with BABYMETAL at Rock In Japan 2013)

Enrico Ahlig van het Duitse blad Metal Hammer schreef: "Hun recept voor succes: korte rokjes, de charme van schoolmeisjes, en hoge piepstemmen — net als in manga stripverhalen. 
Maar ze mixen het allemaal met metal. Slams, breaks, en solos worden op felle wijze in een pot van piepende techno tunes gegooid. Het klinkt raar, maar het is zo." (Babymetal: Crazy metal trend from Japan)

Oorsprong van de bandnaam[bewerken]

Volgens Kobametal (de producer van de band), kwam de naam Babymetal in hem op door een openbaring (als een "goddelijke boodschap"). Het is een speling op de woorden "heavy metal". "Baby" kan schattigheid geven, terwijl "metal" intensiteit kan geven. Ook leek het hem leuk om het te interpreteren als "pasgeboren metal". In een interview voor Razor TV in Singapore (eind 2013), gebruikten de bandleden ook de laatste interpretatie ook. Zij verklaarden dat hun merk van metal een pasgeboren genre was, en dat was waar "baby" in "Babymetal" voor stond.

Bezetting[bewerken]

Su-Metal[bewerken]

Artiestennaam Functie Geboortenaam Geboortedatum Prefectuur van herkomst
Su-metal (SU-METAL) zang, dans Suzuka Nakamoto (中元 すず香) 20 december 1997 Hiroshima

Yuimetal[bewerken]

Artiestennaam Functie Geboortenaam Geboortedatum Prefectuur van herkomst
Yuimetal (YUIMETAL) grunt, dans Yui Mizuno (水野 由結) 20 juni 1999 Kanagawa

Moametal[bewerken]

Artiestennaam Functie Geboortenaam Geboortedatum Prefectuur van herkomst
Moametal (MOAMETAL) grunt, dans Moa Kikuchi (菊地 最愛) 4 juli 1999 Aichi

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

2012[bewerken]

 • Babymetal × Kiba of Akiba (BABYMETAL×キバオブアキバ)
 • Headbangeeeeerrrrr!!!!! (ヘドバンギャー!!)

2013[bewerken]

 • Ijime, Dame, Zettai (イジメ、ダメ、ゼッタイ) ("Nooit, meer, pesten!")
 • Megitsune (メギツネ) ("Wijfiesvos")

Studio albums[bewerken]

2014[bewerken]

 • Babymetal (BABYMETAL)

DVD singles[bewerken]

2011[bewerken]

 • Doki Doki Morning (ド・キ・ド・キ☆モーニング)

DVD / Blu-ray discs[bewerken]

2013[bewerken]

 • Live: Legend I, D, Z Apocalypse (LIVE ~LEGEND I、D、Z APOCALYPSE~)

Muziekvideo's[bewerken]

 1. "Doki Doki Morning"
 2. "Ii ne!"
 3. "Ii ne!" (Live in Tokyo 2012)
 4. "Headbangeeeeerrrrr!!!!!"
 5. "Ijime, Dame, Zettai"
 6. "Megitsune"
 7. "Give Me Chocolate"

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]