Beemster kaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beemster kaas
Beemster kaas
Herkomst Vlag van Nederland Nederland
Oorsprong Beemster
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Beemsterkaas is een Nederlands merk Goudse kaas die gemaakt wordt in de Beemster.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sedert de drooglegging omstreeks 1600 hebben zich agrarische activiteiten voorgedaan op het vruchtbare land van de Beemster. Aan het eind van de 19e eeuw gingen steeds meer boeren zich organiseren in coöperaties.

De Beemsterkaas wordt gemaakt door een boerencoöperatie die voortgekomen is uit oudere coöperaties in Noord-Holland die teruggaan tot 1901. In 1947 gingen de drie Noord-Hollandse kaasfabrieken Concordia uit Oudendijk, Ons Belang uit Middelie en De Tijd uit de Beemster samen in de coöperatie ‘De Combinatie’. Later kwamen Neerlandia uit Stompetoren en de coöperatie CFM De Vechtstreek erbij en produceerde zij als CONO Kaasmakers behalve kaas, boter, melk en wei.

Bij haar 100-jarig bestaan in 2001 kreeg CONO Kaasmakers het recht zich Hofleverancier te noemen. In 2019 werd CONO eigenaar van vijf kaaswinkels in Amsterdam die samenwerken onder de Amsterdam Cheese Company.

Beemsterkaas[bewerken | brontekst bewerken]

De Beemsterpolder is in 1999 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en in 2014 werd een nieuwe duurzame kaasmakerij in de Beemster geopend. Duurzaamheid betekent dat wordt gestreefd naar minder watergebruik en dat de productie CO2-neutraal en klimaatneutraal is. Daarnaast lopen de koeien waarvan de melk afkomstig is lopen ten minste 180 dagen in de wei.

Onder de naam Beemsterkaas worden jonge, belegen en oude kaasvarianten aangeboden, maar ook onder meer 30+, biologisch en komijn. Beemster geldt als een van de meest duurzaam geproduceerde Nederlandse kazen.[1]

Naast Beemster brengt CONO ook het kaasmerk t Kaas Lokaal op de markt dat verkocht wordt in een gelijknamige winkel in Delft.