VRT 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Belgie 2)
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Waar zijn bronnen die bevestigen dat deze "overkoepelende naam" nog steeds gebruikt wordt?
Dit sjabloon is geplaatst op 8 mei 2023.
Vraagteken
VRT 2 (Ketnet/Canvas)
Land Vlag van België België
Uitzendgroep VRT
Programmadirecteur Bart De Poot
Startdatum 26 april 1977
Omroepsoort Openbare omroep
Genre cultuur en kinderen
Adres VRT 2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

VRT 2 is de overkoepelende naam voor de zenders Ketnet, Canvas, Sporza en de kleine Vlaamse kerkelijke omroepen. De naam VRT 2 wordt niet uitgedragen naar het publiek toe. Het is sinds december 1997 de officiële naam (op papier) voor het tweede televisiekanaal van de VRT. Initieel heette deze zender BRTN TV2, en daarvoor BRT2. In Nederland wordt de zender dikwijls aangeduid met de naam België 2.

Ketnet[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Ketnet voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ketnet is de kinder- en jeugdzender op VRT 2. Er worden programma's vertoond voor kinderen van alle leeftijden. 's Namiddags kunnen de allerkleinsten kijken naar programma's zoals Tik Tak, Musti, Hopla, De Tweenies, Pingu en Samson en Gert. Sommige programma's zijn thans niet meer op de buis, of worden slechts sporadisch vertoond.

Tussen de programma's door worden er in de "Ketnet Studio" gasten ontvangen en presentaties gedaan. Voor de groteren zijn er programma's als David de Kabouter, Beestenbos is Boos, Peperbollen, Skippy, Lassie, Groot Licht, Postbus X, Merlina, Interflix en het Disney Festival.

Ketnet werd in 2006 in drie delen gesplitst: K'tje voor kleuters en peuters, Ketnet voor de kinderen tot ongeveer 8 jaar, en Ketnet NT voor de "kinderen die Ketnet niet cool vinden".

Vanaf 1 mei 2012 krijgt Ketnet een eigen kanaal, en vanaf 14 mei zal Canvas (samen met de levensbeschouwelijke omroepen) de gehele zendtijd ter beschikking hebben.

Canvas[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Canvas (televisiezender) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Canvas zorgt voor de veeleer alternatieve programma's op VRT 2 en heeft de reputatie meer intellectuele televisie te brengen.

Programma's op Canvas[bewerken | brontekst bewerken]

Levensbeschouwelijke omroepen[bewerken | brontekst bewerken]

De programma's van de levensbeschouwelijke omroepen werden uitgezonden onder de noemer van de uitzendingen door derden. Deze uitzendingen werden eind 2015 gestopt.[1]

Lichtpunt[bewerken | brontekst bewerken]

Lichtpunt is de vrijzinnige, levensbeschouwelijke omroep van de VRT. De tv-uitzendingen van omroep Lichtpunt worden uitgezonden op zondagavond op VRT 2, omstreeks 23.00 uur. De aangehaalde thema's in de uitzendingen worden geanalyseerd vanuit een ethische, en niet vanuit een politieke of partijpolitieke invalshoek. Lichtpunt brengt interviews met vooraanstaande binnen- en buitenlandse filosofen, auteurs, wetenschappers, stevige eigen reportages, interessante buitenlandse documentaires en enkele speelfilms die net een tikkeltje anders zijn dan het doorsnee filmaanbod.

KTRO[bewerken | brontekst bewerken]

De Katholieke Televisie- en Radio-Omroep vzw produceert de radio- en televisieprogramma's Braambos op de VRT. Braambos is te bekijken op VRT 2, tweewekelijks op zondagavond rond 22.30 uur.

ERTS[bewerken | brontekst bewerken]

ERTS, De Evangelische Radio- en Televisie Stichting is de Vlaamse evangelische omroep die programma's verzorgen in het kader van de zendtijd voor levensbeschouwelijke verenigingen. ERTS werd in 1995 opgericht, en ging het jaar daarop van start met de eerste tv-uitzendingen.

Overige Vlaamse omroepen[bewerken | brontekst bewerken]