Bernard Palissy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernard Palissy
Bernard Palissy, zelfportret in faience
Persoonsgegevens
Geboren Agen, 1510
Overleden Parijs, 1590
Geboorteland Koninkrijk Frankrijk
Nationaliteit Frans
Beroep(en) Pottenbakker, keramist, wetenschapper, glazenier, schrijver en kunstschilder
Oriënterende gegevens
Invloed op keramiek- en glazuurtechnieken, wit email
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bernard Palissy (Agen, 1510 - Parijs, 1590) was een Frans pottenbakker en pionier van keramiek- en glazuurtechnieken. Palissy was tevens wetenschapper, glazenier, schrijver en kunstschilder.

Hij was hugenoot en werd hiervoor in de Parijse Bastille opgesloten, waar hij van ontbering gestorven zou zijn. Hij liet een vrouw en zes kinderen na.

Palissy is onder andere bekend van het ontwikkelen van het witte email dat veel voor wijzerplaten van zakhorloges en klokken is gebruikt. Hieraan besteedde hij maar liefst zestien jaar van experimenten, wat ook veel nieuwe kennis van gerelateerde technieken opleverde. Uiteindelijk werd hij zo rijk en beroemd dat koning Karel IX hem benoemde tot "keramist des konings". Hij kreeg van de koning de werkplaats de Tuileries waar later het gelijknamige paleis is gebouwd.

Vanwege het aanvankelijk uitblijven van succes, en de armoede die daarvan het gevolg was, stookte hij zijn ovens soms met zijn meubilair, en naar verluidt zelfs de vloerplanken van zijn huis.[1]