Bernardus Reinierus Franciscus van Vlijmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernardus Reinierus Franciscus van Vlijmen
Bernardus Reinierus Franciscus van Vlijmen
Algemeen
Volledige naam Bernardus Reinierus Franciscus van Vlijmen
Geboren Amsterdam, 2 mei 1843
Overleden Schijndel, 17 december 1919
Partij RKSP
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bernardus Reinierus Franciscus van Vlijmen (Amsterdam, 2 mei 1843 - Schijndel, 17 december 1919) was een Nederlands militair en politicus.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van Vlijmen werd in 1863 tot tweede luitenant der infanterie benoemd; van 1866 tot 1872 was hij gedetacheerd bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en bij terugkeer in Nederland diende hij verder als luitenant en als kapitein. In 1905 kreeg hij op zijn verzoek als generaal-majoor eervol ontslag uit de militaire dienst.

Lid van de Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Van Vlijmen werd in 1888 uitgekozen (als katholiek officier) als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij klom tijdens zijn lidmaatschap op van kapitein tot generaal. Vanaf 1894 werd hij steeds bij enkelvoudige kandidaatstelling gekozen door het district Veghel en behoorde tot de kleine groep officier-Kamerleden. Hij hield zich niet alleen met militaire maar ook met Indische zaken bezig, getuige zijn inbreng bij veel debatten.

Publicist[bewerken | brontekst bewerken]

Van zijn hand verschenen Het bataafse voetvolk, Krijgshistorische proeve (1987) en Vers la Beresina (1812), l'apres des documents nouveaux. Hij was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.