Bevolkingsdichtheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Bevolkingsspreiding in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Bevolkingsdichtheid per regio
Bevolkingsdichtheid per land
Bevolkingsdichtheid in Nederland per provincie in 2006, gebaseerd op gegevens van het CBS

Bevolkingsdichtheid geeft de verhouding aan tussen het aantal inwoners en de oppervlakte van een bepaald topografisch gebied. Meestal wordt de bevolkingsdichtheid uitgedrukt in het aantal inwoners per vierkante kilometer.

Hierbij kunnen verschillen optreden, doordat soms het wateroppervlak, zoals meren en inhammen, wordt meegerekend in de oppervlakte van het gebied.

In een aantal andere gevallen zou het kunnen dat territoriale gebieden (bijvoorbeeld Franse overzeese gebiedsdelen) niet meetellen in de cijfers. Meestal kan er echter van worden uitgegaan dat het hoofdgebied van het land als uitgangspunt wordt genomen. Landen die uit niet meer dan "stadstaten" bestaan, hebben uiteraard een zeer hoge bevolkingsdichtheid.

Verwant aan de bevolkingsdichtheid is de adresdichtheid, die aangeeft hoeveel huisadressen er zijn op 1 km² van het betrokken gebied.

Definitie[bewerken]

De bevolkingsdichtheid wordt berekend als:

\mbox{bevolkingsdichtheid}=\frac{\text{inwonertal}}{\text{oppervlakte}}

Dun- en dichtbevolkt[bewerken]

Om vergelijkingen te kunnen maken wordt het aantal inwoners per gebied soms gelabeld als dun- of dichtbevolkt. Zo zou men in Nederland het onderscheid kunnen maken tussen een grotendeels plattelandsgebied als de drie noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe; dunbevolkt) en de drie 'Randstadprovincies' (Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland; dichtbevolkt). Tussen staten zijn er enorme verschillen in bevolkingsdichtheid

Records[bewerken]

  • De dichtstbevolkte gemeente van België is Sint-Joost-ten-Node (21.079 inw./km²).
  • De dichtstbevolkte gemeente van Nederland is Den Haag (6.117 inw./km²).
  • Het dichtstbevolkte onafhankelijke land ter wereld is Monaco (15.250/km² (2013)).
  • De dunstbevolkte gemeenten van België zijn Daverdisse, Léglise en Sainte-Ode (elk 24 inw./km²)
  • De dunstbevolkte gemeente van Nederland is Schiermonnikoog (23 inw./km²).
  • Het dunstbevolkte onafhankelijke land ter wereld is Mongolië (2,1/km² (2013)).
  • Het dunstbevolkte afhankelijke land ter wereld is Groenland (0,027/km² (2013)).

Zie ook[bewerken]