Biggles (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Biggles
Regie John Hough
Producent Pom Oliver
Kent Walwin
Scenario WE Johns
John Groves
Kent Walwin
Hoofdrollen Neil Dickson
Alex Hyde-White
Peter Cushing
Muziek Stanislas Syrewicz
Montage Richard Trevor
Cinematografie Ernest Vincze
Première 18 december 1986
Genre Sciencefiction
Taal Engels
Land Vlag van Engeland Engeland
Budget £7 million[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Biggles is een Britse sciencefiction avonturenfilm uit 1986 geregisseerd door John Hough (later uitgebracht in 1988 in de Verenigde Staten als Biggles: Adventures in Time ).[2] De plot gaat over een tijdreiziger uit de jaren tachtig die naar de Eerste Wereldoorlog reist om officier Biggles te helpen. Het personage Biggles is afkomstig uit de romanreeks van schrijver WE Johns. In deze film speelt acteur Peter Cushing in zijn laatste filmrol.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Jim Ferguson (Alex Hyde-White) is werkzaam als salesmanager in New York en heeft een vriendin genaamd Debbie (Fiona Hutchison). Op een dag krijgt hij 's avonds bij zijn appartement bezoek van een oude man (Peter Cushing), die hem vraagt of hij iets mysterieus heeft ervaren. Jim begrijpt niet waar de oude man het over heeft, waarna de oude man weer vertrekt. Kort daarna valt Jim plotseling door een tijdsgat naar het jaar 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar hij het leven redt van de Britse piloot, die net tijdens zijn fotoverkenningsmissie met zijn vliegtuig is gecrasht door het toedoen van het Duitse leger. De piloot stelt zich voor als James Bigglesworth (Neil Dickson), of kortweg "Biggles". Voordat Jim kan achterhalen wat er precies gebeurd is, wordt hij weer teruggeworpen naar zijn eigen tijd van de jaren tachtig.

De volgende dag krijgt Jim wederom bezoek van de oude man, ditmaal op Jims kantoor. De oude man geeft Jim zijn kaartje en stelt zich voor als voormalig Brits commandant William Raymond. William Raymond vraagt Jim of hij gisteren de piloot gered heeft uit het vliegtuig. Waarna Jim dit bevestigd, vertelt hij Jim, dat hem weer iets zal gebeuren en dat hij dan naar Londen moet komen, waar William Raymond in de Tower Bridge woont. Niet lang daarna maakt Jim weer een tijdsprong naar het jaar 1917, waar hij Biggles weer ontmoet en hem assisteert bij een nieuwe fotoverkenningsmissie met een vliegtuig om foto's te maken van een nieuw wapen van de Duitsers. Wanneer Jim weer terugkeert naar zijn eigen tijd, besluit hij naar Londen te vertrekken.

Wanneer Jim aankomt in Londen bezoekt hij William Raymond in zijn in de Tower Bridge. Van William Raymond leert Jim dat hij en Biggles "tijd-tweelingen" zijn, die spontaan door de tijd reizen wanneer de een of de ander in levensgevaar is. William Raymond weet hem alleen niet te vertellen waarom dit zo is. William Raymond vertelt hem dat hij de vroegere commandant was van Biggles en dat hij daarom zoveel kennis heeft over het voorval. Bij Jims vertrek geeft William Raymond hem nog een uitrusting van een soldaat toe. Jim trekt vervolgens het dichtstbijzijnde hotel in en wacht af. Dan komt zijn vriendin Debbie hem opzoeken in het hotel samen met een collega. Ze maakte zich nogal ongerust over zijn plotselinge vertrek naar Londen.

Plotseling reist Jim weer terug in de tijd naar de Eerste Wereldoorlog, maar ditmaal wordt zijn vriendin ook meegezogen. Ze komen midden in een loopgravenoorlog terecht. Hier treffen ze Biggles en zijn kameraden aan, die op een missie zijn om te voorkomen, dat de Duitsers de loop van de geschiedenis veranderen door een geheim "geluidswapen" in te zetten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met dit wapen, dat zich nog in experimentele fase bevindt, kunnen de Duitsers over grote afstanden krachtige geluidsgolven uitzenden om enorme verwoestingen aan te richten. Jim sluit zich bij de groep aan. Hierbij moeten Jim en Biggles het ook opnemen tegen de Duitse kapitein Erich von Stalhein (Marcus Gilbert). Uiteindelijk lukt het Jim en Biggles om het geluidswapen te vernietigen met technologie uit de jaren 80.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Neil Dickson luitenant James ‘Biggles’ Bigglesworth
Alex Hyde-White Jim Ferguson
Peter Cushing commandant William Raymond
Fiona Hutchison Debbie
Marcus Gilbert kapitein Erich von Stalhein
William Hootkins Chuck
Alan Polonsky Bill
Francesca Gonshaw Marie
Michael Siberry luitenant Montgomery Lacey
James Saxon luitenant Lord Bertie Lissie
Daniel Flynn Ginger Hebblethwaite

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. h2g2 – ‘Biggles’ – the Film – Edited Entry. H2g2.com. Gearchiveerd op 11 augustus 2018. Geraadpleegd op 5 december 2018.
  2. IMDb: Biggles (1986) – Release info Linked 2015-06-12