Bob Brezet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bob Brezet
Bob Brezet
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Koninkrijk der Nederlanden
Geboortedatum 16 december 1915
Geboorteplaats Rotterdam
Overlijdensdatum 6 januari 2018
Overlijdensplaats Rotterdam
Werk
Beroep econoom
Werkgever(s) Erasmus Universiteit Rotterdam
Promovendi Conny Bakker
Persoonlijk
Talen Nederlands, Engels
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Johannes Cornelis (Bob) Brezet (Rotterdam, 16 december 1915 − aldaar, 6 januari 2018[1]) was een bedrijfshuishoudkundige.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandsche Economische Hoogeschool in Coolhaven in 1946, waar Brezet studeerde en in 1951 z'n academische loopbaan begon.

Brezet studeerde economie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam en werd daarna chef van de economische afdeling van de bankiersfirma R. Mees en Zoonen.

In 1951 werd hij benoemd aan de Nederlandse Economische Hogeschool, de latere Erasmus Universiteit Rotterdam, en aanvaardde zijn ambt als lector bedrijfshuishoudkunde met een openbare les op 9 mei 1953. Daar werd hij voorzitter van de vakgroep Kosten- en winstbepalingsvraagstukken.

Hij nam in 1984 afscheid van zijn universiteit waarbij hem een afscheidsbundel werd aangeboden. Daarna bleef hij niettemin publiceren. Vervolgens promoveerde hij in 1986 in Leiden op Micro-economische en bedrijfseconomische winstbepaling. Nog in 1991 hield hij de N.J. Polak-lezing.

Het archief van Brezet is opgenomen in de collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Aldaar is het beschikbaar voor inzage.[2]

Dr. J.C. Brezet overleed begin 2018 op 102-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Fie Hekking (1922-1987) met wie hij drie kinderen kreeg, onder wie Marianne Brezet, partner van kunstenaar Anton Vrede; hij was de oom van zijn gelijknamige neef prof. dr. ir. Han Brezet.

Collectie historische jaarverslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Brezet was de vormer van een collectie historische jaarverslagen van Nederlandse en buitenlandse bedrijven, ook wel het 'Brezet-archief' genoemd, en dit vormde de basis voor menig publicatie van zijn hand. Deze collectie was eerst ondergebracht bij de Erasmus Universiteit.

Rond 2005 is de collectie overgegaan naar het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief, waarbij grote delen zijn vernietigd. Desalniettemin werd de verwerving van deze collectie in die tijd door hen bestempeld als "een van interessantste maar ook een van de meest omvangrijke aanwinsten van de afgelopen jaren."[3]

Bibliografie[4][bewerken | brontekst bewerken]

  • De huidige positie van het aandeel als beleggingsobject. Haarlem, 1953 (openbare les).
  • Verschuivingen bij de Nederlandse investmenttrusts. Rotterdam, 1955.
  • Winstbepaling bij economische vervanging. Roermond, 1961.
  • Van kosten en kostprijzen. Roermond, 1965.
  • Bedrijfshuishoudkunde I. Propaedeuse college 1969/1970. Rotterdam, [z.d.].
  • Het winstbepalingsstelsel-Hofstra. Rotterdam, [1978].
  • CV-innovaties. Advisering door CV-installatiebedrijven bij de vervanging van CV-toestellen in de partikuliere huishoudsektor. Rotterdam, 1986.
  • Micro-economische en bedrijfseconomische winstbepaling. [Rotterdam], 1986 (proefschrift).
  • [redactie met H.W.J. Bosman] Sparen en investeren. Geld en banken. Leiden [etc.], 1987 [Opstellen aangeboden aan Prof. Dr. W. Eizenga ter gelegenheid van zijn afscheid op 13 november 1987 als gewoon hoogleraar in de Staathuishoudkunde en de Statistiek aan de Rijksuniversiteit te Leiden]
    • 'Monetaire en andere algemeen-economische factoren bij bedrijfseconomische winstbepaling', in: Sparen en investeren. Geld en banken. Leiden [etc.], 1987.
  • [redactie met J. Dijksma] 75 jaar bedrijfseconomisch onderzoek op basis van gepubliceerde jaarrapporten. Rotterdam, 1988.
  • Tijdsaspecten van bedrijfseconomische winstbepaling. N.J. Polak-lezing fma-congres 1991. [Z.p.], 1991.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gehandhaafd. Opstellenbundel aangeboden aan drs. J.C. Brezet bij zijn afscheid als lector in de bedrijfshuishoudkunde aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam op 1 augustus 1984. Rotterdam, 1984.