Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
Het gebouw van het IISG aan de Cruquiusweg te Amsterdam
Het gebouw van het IISG aan de Cruquiusweg te Amsterdam
Andere naam IISG
Opgericht 25 november 1935
Locatie Amsterdam
Type Algemeen
Personen
Directeur Henk Wals
Overig
Toegang publiek
Lid van KNAW
http://socialhistory.org/nl
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam is een zeer omvangrijk documentatie- en onderzoekscentrum op het terrein van de sociale en economische geschiedenis. Het instituut herbergt diverse bijzondere collecties, onder andere archieven van Marx en Engels. Sinds 1989 is het tezamen met het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) en het Persmuseum gehuisvest in het voormalige cacaopakhuis Koning Willem I aan de Cruquiusweg te Amsterdam.

Het instituut werd opgericht door professor N.W. Posthumus, twee decennia eerder ook de oprichter van het NEHA en tien jaar later de stichter van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. De aanleiding in 1935 was de redding van de archieven van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands, waarvoor een veilig onderdak moest worden gevonden vanwege de politieke toestand in nazi-Duitsland.[1] Daarbij kwam even later het archief van de Spaanse trotskisten.

Sinds zijn oprichting in 1935 zet het IISG zich in voor het verzamelen, behouden en ter beschikking stellen van het erfgoed van sociale bewegingen wereldwijd. Het instituut is een bewaarplaats voor het dikwijls bedreigde culturele erfgoed van de arbeidersbeweging en andere emancipatorische groepen en stromingen. De onderzoeksafdeling van het instituut richt zich op de geschiedenis van arbeidsverhoudingen en organiseert internationale projecten op dit terrein. De verzameling (archieven, bibliotheek- en audiovisueel materiaal) beslaat ruim 50 km planklengte. Het IISG is sinds 1979 een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

De bibliotheek van het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), 2014

Toen het IISG in 1989 zijn nieuwe behuizing aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost betrok, verhuisde het NEHA eveneens (vanuit Den Haag) en gingen beide instituten nauw samenwerken. In 2005 werden de uitvoerende taken van het NEHA ondergebracht bij het IISG. Sindsdien brengt het IISG aan het NEHA jaarlijks een rapportage uit over de uitvoering van de taken op het gebied van de economische geschiedenis. In opdracht van de beide instituten gezamenlijk geeft Amsterdam University Press vier maal per jaar het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis uit. Het eigen Engelstalige wetenschappelijke tijdschrift van het IISG International Review of Social History wordt uitgegeven door Cambridge University Press en verschijnt drie maal per jaar, met een supplement.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties