Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Mens & Maatschappij)
Portaal Mens & Maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben. Om naar het betreffende portaal te gaan, kun je op de titel van het betreffende "uitgelichte" artikel klikken, deze staan onder de lijst met trefwoorden bij het kopje Inhoud.

Terug naar Hoofdpagina met alle hoofdportalen.

INHOUD
Belgisch koningshuisBestuurskundeBierChristendomDagelijks levenEten en drinkenEuropese UnieFilosofieGeschiedenisIslamJodendomKunst & cultuurLandbouwMediaMuziekNederlands koningshuisEsoterieOpenbaar VervoerPolitiekPsychologieSportVlaamse politiekScoutingsteden (Benelux)Steden (internationaal)ToerismeRidderordenSociologieWet- en regelgeving

Uitgelicht: Openbaar Vervoer

De Metro van Tokio (Jp.: 東京の地下鉄, Tōkyō no chikatetsu) is een van de grootste metrosystemen ter wereld. Het heeft 12 lijnen en wordt dagelijks gemiddeld door 7.8 miljoen mensen gebruikt. Het metrosysteem wordt uitgebaat door twee onafhankelijke maatschappijen – de Tokyo Metro Co. Ltd en de Toei Metro.

De eerste metrolijn tussen Asakusa en Ueno werd op 30 december 1927 geopenend. Het is momenteel een deel van de Ginza-lijn.

De Tokyo Metro Co. Ltd. (Jp.: 東京地下鉄株式会社 ; Tōkyō Chikatetsu Kabushiki-gaisha ) is op 1 april 2004 ontstaan uit "Teito Rapid Transit Authority" (帝都高速度交通営団, Teito Kōsokudo Kōtsū Eidan). Deze maatschappij – die ook bekend was onder de naam „Eidan“ – werd in 1941 opgericht voor de uitbreiding van de Ginza-lijn en de ontwikkeling en bouw van zeven andere lijnen (Marunouchi, Hibiya, Tozai, Chiyoda, Yurakucho, Hanzomon and Namboku).De Tokyo Metro Co. Ltd is gedeeltelijk in handen van de prefectuur Tokio (46,6%) en van de Japanse regering (53,4 %). Momenteel heeft de maatschappij een netwerk van 9 lijnen met 177 stations. Dagelijks bedient ze 5,8 miljoen passagiers.

De Toei Metro (Jp.: 都営地下鉄, Toei chikatetsu) werd in 1960 door de prefectuur Tokio opgericht. Deze maatschappij vervoert dagelijks 2 miljoen passagiers op 4 lijnen. Ze heeft een netwerk van 109 km met 106 stations. Toei wordt uitgebaat door de Stedelijk Verkeersafdeling van de prefectuur Tokio. Deze baat ook de meeste buslijnen en de enige tramlijn uit.

[bewerk]

Uitgelicht: Dagelijks leven

Een moderne houtskoolbarbecue

Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel barbecueën genoemd.

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskoolbriketten aan te steken. Een scheutje spiritus vooraf over de houtskool wordt daarbij soms als hulp gebruikt. Er zijn gevallen bekend waarbij onzorgvuldig gebruik hiervan brandwonden heeft veroorzaakt. Er zijn tegenwoordig ook elektrische en gasbarbecues, die binnen kunnen gebruikt worden.

Voor de barbecue wordt vaak vlees, gevogelte en vis gebruikt.


Uitgelicht: Eten en drinken

Glas melk

Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren die net een nakomeling hebben gebaard. De melk die mensen produceren heet moedermelk. Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt. Het woord melk is afkomstig uit het middennederlands (ca. 1253 gesignaleerd). In het oudhollands komt het woord 'mlechan' voor – andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec. Eén liter koemelk weegt 1030 gram. Op veel kleinere schaal worden geitenmelk en schapenmelk gebruikt. In o.a. Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd.

Voor het beter bewaren van melk ondergaat de rauwe melk in de melkfabriek een aantal bewerkingen. Om melk langer houdbaar te maken moeten de meeste bacteriën worden gedood. Gekookte melk heeft echter een sterk veranderde smaak. De kunst is nu een compromis te vinden tussen houdbaarheid en smaak.


Uitgelicht: Belgisch koningshuis

Maria Louise Alexandra Caroline van Hohenzollern-Sigmaringen (Sigmaringen, 17 november 1845Brussel, 26 november 1912), Gravin van Vlaanderen, was aanvankelijk een Duitse maar door haar huwelijk later een Belgische prinses.

Zij was de jongste dochter van de laatste regerende vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, Karel Anton en Josefine van Baden. Haar broer Karel, zou later koning van Roemenië worden, terwijl haar zus Stefanie Koningin van Portugal was.

Zelf trouwde ze op 25 april 1867 in Berlijn met de Belgische prins Filips, zoon van koning Leopold I, en jongere broer van de latere koning Leopold II. Na haar huwelijk, dat werd gearrangeerd door Koningin Victoria, de jongere nicht van Leopold I, vestigden prins Filips en zijn echtgenote zich als graaf en gravin van Vlaanderen, in Brussel.

De gravin was een verdienstelijke kunstenares. Zo legde zij zich vanaf 1868 toe op het maken van etsen. Een aantal van haar etsen werd tentoongesteld tijdens de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago.


Uitgelicht: Nederlands koningshuis

Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg (voorheen: Máxima Zorreguieta; Buenos Aires, Argentinië, 17 mei 1971), is de echtgenote van koning Willem-Alexander der Nederlanden. Zij is van Argentijnse komaf. Samen met Willem-Alexander heeft ze drie dochters, Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007).

Kort nadat bekend werd dat de relatie met Willem-Alexander serieus was, kwam de Nederlandse pers erachter dat Máxima's vader, Jorge Zorreguieta, staatssecretaris van Landbouw was tijdens de militaire juntaregering, ook wel bekend als de "Vuile Oorlog", van Jorge Videla in Argentinië (april 1976 tot en met maart 1981), waarbij enkele duizenden tegenstanders van het militaire regime gedwongen verdwenen of in gevangenissen geïnterneerd werden. Willem-Alexander had in reactie daarop de pers naar een brief van oud-dictator Videla verwezen als bron van informatie.

Op 17 mei 2001, haar dertigste verjaardag, is Máxima Zorreguieta bij Koninklijk Besluit het Nederlanderschap verleend op grond van artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Dit was noodzakelijk, omdat zij door haar huwelijk lid zou worden van het Koninklijk Huis en voor dit lidmaatschap het Nederlanderschap een vereiste is.


Uitgelicht: Filosofie

Baruch Spinoza (1632–1677) was een van de rationalisten van de vroege moderne filosofie samen met René Descartes en Gottfried Leibniz. Zijn bekendste werk, de Ethica, werd pas na zijn dood uitgegeven.

In 1656 komt Spinoza in conflict met de Amsterdamse joodse gemeenschap. Hij wordt uit de sefardische gemeente verbannen. Het is onzeker of dit direct verband houdt met zijn filosofische ideeën. Mogelijk had het te maken met de weigering van Spinoza zich te conformeren aan de joodse gemeenschap of wellicht ook vanwege financiële perikelen.

Spinoza's filosofische stelsel gaf vorm, orde en eenheid aan de traditie van het radicale denken. Hij stond alleen in zijn ontkenning van het bestaan van wonderen en het bovennatuurlijke. Voor zijn tijd een gevaarlijk uitgangspunt, dat zelfs Thomas Hobbes niet aandurfde. Spinoza's filosofie is deels wel pantheïsme, maar geen panentheïsme. Die personificatie van het Godsbeeld past niet bij Spinoza. Een standpunt dat onder meer blijkt uit de 33ste stelling uit het eerste deel van de Ethica, waarin Spinoza zegt dat er van een Goddelijk plan geen sprake kan zijn. Alle dingen zijn bepaald door God, niet door de vrijheid van diens wil, maar door zijn absolute natuur, of onbegrensde macht.


Uitgelicht: Geschiedenis

Het Byzantijnse Keizerrijk was het oostelijke deel van het Romeinse Rijk dat bleef bestaan na de val van het westelijke deel van het rijk (in 476). De naam is afkomstig van de Griekse stad Byzantium aan de Bosporus. Deze stad werd door keizer Constantijn de Grote officieel omgedoopt in Nova Roma (=nieuw Rome) nadat hij het Romeinse keizerlijke hof van het 'oude' Rome had overgeplaatst naar deze stad (in 330 AD), die een gunstiger ligging had. Door de komst van alle keizerlijke instituten en rijksinstellingen en de bijbehorende privileges trok 'Nova Roma' snel grote aantallen nieuwe bewoners aan en groeide explosief. Constantijn startte ook onmiddellijk een gigantisch bouwprogramma om de stad te beveiligen en om het 'keizerwaardig' te maken.

[bewerk]

Uitgelicht: Kunst & Cultuur

Orson Welles (1915 - 1985) was een Amerikaans acteur, regisseur en scriptschrijver. Welles debuteerde in 1931 in het Ierse Dublin. In 1936 trok hij de aandacht met zijn regie van een beroemde negerversie van William Shakespeare's Macbeth. In 1939 bracht hij op de Amerikaanse radio een hoorspelversie van H.G. Wells' War of the worlds, waardoor een geweldige paniek uitbrak.

[bewerk]

Uitgelicht: Scouting

Scouting wil er zijn voor iedereen en om die reden bestaan al vele tientallen jaren initiatieven voor mensen met een handicap. Zowel binnen Scouting Nederland als Scouts en Gidsen Vlaanderen bestaan dergelijke initiatieven om scouting toegankelijk te maken voor jongeren met een handicap.

Deze Bijzondere Eisen-groeperingen of afdelingen heten in Nederland de Blauwe Vogels, in Vlaanderen gaat het om AKABE. Deze speltakken/takken tellen in Nederland zo'n 70 groepen, in Vlaanderen gaat het om zo'n 45 afdelingen.

In Nederland bestaat naast de Blauwe Vogels ook een aparte zelfstandige organisatie die zich inzet voor de doven en die nog maar in 2005 werd opgericht: Scouting Doven Nederland.

Uitgelicht: Luchtvaart

Ryanair is de grootste low-fare luchtvaartmaatschappij voor continentale vluchten in Europa. Het Ierse Ryanair werd opgericht in 1985 door de Ierse zakenman Tony Ryan.

Ryanair onderhoudt routes tussen verschillende vliegvelden in Europa, de belangrijkste zijn Dublin, Londen, Stockholm, Frankfurt-Hahn, Rome en Milaan. In Nederland vliegt Ryanair op Luchthaven Eindhoven, in België op Luchthaven Brussel-Zuid (Charleroi) en vlak over de Nederlandse grens in Duitsland op Airport Weeze (Niederrhein).

Voor meer informatie, zie Ryanair

[bewerk]

Uitgelicht: Muziek

Het Sportpaleis in de Belgische stad Antwerpen is een multifunctionele evenementenhal waar verschillende evenementen, zoals concerten, sportbijeenkomsten, feesten en beurzen, worden georganiseerd. Het gebouw ligt in het district Merksem, terzijde van de Antwerpse ring. Oorspronkelijk was het gebouw voor sportwedstrijden (vooral baanwielrennen) bedoeld, maar die vinden er tegenwoordig nog maar weinig plaats.

Het Sportpaleis is nu vooral bekend door grote optredens van artiesten als Clouseau, Marco Borsato en Milk Inc. Sinds 1985 vindt er ook jaarlijks de klassieke concertenreeks van de Night of the Proms plaats. Andere bekende evenementen in het Sportpaleis zijn de Diamond Games, Nekkanacht en de Pop Poll De Luxe van Humo.

De zaal had 13.400 zitplaatsen en daarnaast nog een capaciteit op het middenplein van 1780 (zitplaatsen) tot 5000 (staanplaatsen) personen. De maximale capaciteit van het Sportpaleis was dus 18.400 plaatsen. Na een verbouwing in de zomermaanden van 2011, 2012 en 2013 is de huidige capaciteit ruim 23.000 personen. Daarmee is de wielerbaan verdwenen. (Lees verder)

Uitgelicht: Auto

Huidig hoofdkantoor van GM (Renaissance Center)
Huidig hoofdkantoor van GM (Renaissance Center)

General Motors Corporation (GM) (NYSE: GM) is het grootste automobielconcern van de wereld. In 2003 verkocht het Amerikaanse bedrijf zo'n 8,6 miljoen auto's en vrachtwagens. General Motors werd in 1908 opgericht als houdstermaatschappij voor het automerk Oldsmobile onder leiding van directeur Billy Durant. Een jaar later werd Buick overgenomen.

In 2004 had GM 324.000 mensen in dienst en over 2005 werd er een jaaromzet van $192,6 miljard geboekt en een verlies geleden van $8,7 miljard. General Motors werkt samen en/of heeft een (mindersheids)belang in de autofabrikanten FIAT, Fuji Heavy Industries, Isuzu, Suzuki en Auto Vaz (Lada).

Het Renaissance Center in Detroit is het hoofdkwartier van GM.

[bewerk]

Uitgelicht: Media

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (Den Haag, 24 april 1955) is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van Linda de Mol.

Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar het havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo, en wilde daarna graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later mocht hij bij Radio Noordzee plaatjes draaien. Omdat het er niet naar uit zag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begint het succes met de Showbizzquiz, en maakt zijn bedrijf haar eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljairdair met een geschat vermogen van ongeveer 2 miljard euro.

Op 24 juli 1976 trouwt De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 wordt hun zoon Johnny geboren. Het huwelijk houdt alleen niet lang stand en in 1980 gaan John en Willeke uit elkaar. lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht: Europese Unie

De Dag van Europa wordt in de Europese Unie sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. Europese ambtenaren hebben een vrije dag.

[bewerk]

Uitgelicht: Vlaggen en Wapens

Vlag van Namibië

De vlag van Namibië werd aangenomen op 21 maart 1990, de dag dat Namibië een onafhankelijke staat werd. De vlag bestaat uit een blauwe en groene driehoek, die van elkaar gescheiden worden door een rode diagonale baan met witte randen. In de blauwe driehoek staat een goudgele zon met twaalf stralen.

De kleuren van de vlag zijn overgenomen van de vlag van SWAPO, de belangrijkste beweging die tegen de bezetting door Zuid-Afrika vocht. Die partijvlag was een horizontaal gestreepte, rood-blauw-groene driekleur. Deze drie kleuren zijn de belangrijkste kleuren voor het Owambo-volk, de grootste etnische populatie in Namibië.

Hoewel aan de kleuren en vormen in de vlag geen officiële betekenis is gegeven, wordt er in de praktijk — ook door de regering — wel degelijk symboliek aan toegekend. Het rood staat voor de Namibische bevolking, haar heldendaden en de wil om een toekomst te bereiken waarin iedereen gelijke kansen heeft. De witte kleur symboliseert het vredige samenleven van de Namibiërs, het groen staat voor de vegetatie en de vruchtbaarheid en het blauw symboliseert de Hemel en de Atlantische Oceaan, alsmede de regen en de watervolle watervoorraden in Namibië. De goudgele zon staat voor ... (Lees verder)

Uitgelicht: Politiek

Golda Meïr (1898-1978), soms ook geschreven als Golda Meir, was de vierde minister-president van Israël, zittend van 17 maart 1969 tot en met 1974.

Ze werd geboren als Golda Mabovitz in Kiev, in Oekraïne en emigreerde in 1906 met haar gezin naar Milwaukee in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten. Daar volgde ze een lerarenopleiding en gaf ze les aan publieke scholen.

[bewerk]

Uitgelicht: Vlaamse politiek

koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict dat in België ontstond na de Tweede Wereldoorlog over de terugkeer op de troon van koning Leopold III.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog leefde Leopold op gespannen voet met zijn regeringen. Hij verweet de regeringspolitici van de jaren '30 dat ministers elkaar in hoog tempo aflosten en dat ze in de greep waren van partijen en vakbonden, dat wil zeggen niet-constitutionele instellingen, waardoor politiek slechts een compromis van materiële belangen was geworden, in plaats van het algemeen belang te dienen. Hij zag het als zijn grondwettelijke plicht daartegen in te gaan.


Uitgelicht: Islam

De boerka, burka of burqa (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. Een boerka bedekt het gehele lichaam.

De boerka is de Afghaanse variant van de chador. Bij de boerka zijn de ogen echter niet zichtbaar, dat in tegenstelling tot de chador die het gezicht wel vrij laat. De vrouw kijkt bij een boerka door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden.

Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht. Lees verder...


Uitgelicht: Christendom

De Onbevlekte Ontvangenis, geschilderd in 1630-35 door Francisco de Zurbarán (Museo del Prado)

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Zij werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder, volgens de traditie Anna. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar Zoon Jezus Christus toegepast. Volgens de katholieke geloofsleer bracht de bijzondere uitverkiezing van Maria met zich mee dat zij de enige mens in heel de geschiedenis is wier ziel nooit met enige zonde bevlekt geweest is, zelfs dus niet met de erfzonde. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht: Steden Benelux

Op de voorgrond de Nederrijn, op de achtergrond de Eusebiuskerk
Op de voorgrond de Nederrijn, op de achtergrond de Eusebiuskerk

Arnhem is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Gelderland. Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn. Arnhem heeft circa 142.000 inwoners is daarmee een van de 15 grootste steden in Nederland. De gemeente Arnhem maakt deel uit van het kaderwetgebied KAN. De stad kreeg in 1233 stadsrechten van Graaf Otto van Gelre, de graaf van Zutphen. De exacte tekst hiervan bevindt zich in het Duivelshuis dat nu deel uitmaakt van het gemeentehuis.

Arnhem is niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het hogergelegen gedeelte bij de St. Jansbeek. Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussen Nijmegen en Utrecht/Zutphen zich splitste. Zeven sprengbeken voorzagen de stad van water, en pas toen de loop van de Rijn rond 1500 door de Arnhemmers verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen. De stad groeide en had in de 15e eeuw zo'n 4000 inwoners; er kwamen een muur en torens om de stad te verdedigen.

In het jaar 1820 telde Arnhem nog 9000 inwoners; in 1859 was dit aantal gegroeid tot bijna 24.000. Vooral in de tweede helft van de 19e eeuw, toen er goede spoorwegverbindingen kwamen, werd het gebied rond Arnhem en Nijmegen erg populair onder de gegoede Hollandse burgerij die zijn schaapjes op het droge had. Arnhem heeft na de oorlog met veel energie de binnenstad opnieuw opgebouwd, en is nu een levend centrum van activiteit. De stad breidt nog steeds uit, momenteel wordt onder meer gewerkt aan realisatie van 6.500 woningen in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf.

Arnhem heeft als laatste stad in Nederland nog een trolleybus-systeem in het openbaar vervoer.

Uitgelicht: Steden Internationaal

Napels en de Veuvius
Napels en de Veuvius

Napels is de derde stad van Italië, en de grootste van de Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) en onderdeel van de metropolitane stad Napels, voor 2015 de Italiaanse provincie Napels. De Napolitaanse agglomeratie heeft ruim 3 miljoen inwoners.

Napels heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect, het Napolitaans, dat zover afwijkt van het Italiaans dat men het met meer recht een taal zou kunnen noemen (vergelijkbaar met de positie van het Catalaans in Spanje). De historische stad is gesticht door inwoners van de Griekse kolonie Cumae, rond de achtste eeuw voor Christus. Neapolis werd een van de belangrijkste steden van Magna Graecia, het Griekstalige zuiden van Italië en daarmee een van de culturele vormers van het vroege Rome.

Napels werd in de 4e eeuw v.Chr. min of meer gedwongen een bondgenoot van het republikeinse Rome. Gedurende de periode van het Romeinse rijk bleef Napels een belangrijke stad maar werd langzamerhand het Grieks verdrongen door het Latijn, mede door de vele Romeinse koloniën bewoond door veteranen die rond de stad gesticht werden.

Na 1945, toen de repressieve fascisten verdwenen waren die de maffia flink beteugeld hadden, kon de Camorra zijn tentakels ook uitslaan naar de bovenwereld. De buurt Spaccanapoli in het centrum van Napels, genoemd naar een smalle straat die deze buurt in tweeën snijdt, ademt in die zin een heel bijzondere sfeer. In november 2004 werd via de media bekend dat sinds het begin van dat jaar de onderlinge strijd van de Napolitaanse maffia om de hegemonie over de stad, al 113 slachtoffers heeft geëist. De politie van Napels en de regering in Rome lijken machteloos te staan.

Qua cultuur heeft Napels nog steeds nauwe banden met Sicilië, en in het bijzonder met Palermo.

Uitgelicht: Sport

Het routeschema
Het routeschema

De Volvo Ocean Race is een prestigieuze zeilwedstrijd om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. De race duurt meestal zo'n 8 maanden.

De eerste editie was in 1973-1974 en heette toen nog de Whitbread Round the World Race. De af te leggen route was telkens min of meer gelijk, maar in 2008 wordt voor het eerst ook Singapore en China aangedaan, vooral om commerciële redenen. Ook zijn vanaf de vorige editie havenraces toegevoegd zodat het publiek beter kennis kan maken met de race. De af te leggen route was tot de editie van 2008-2009 op hoofdlijnen hetzelfde. De race begon traditioneel in het najaar in Engeland, maar sinds 2005 wordt in Spanje gestart. De route gaat zuidwaarts door de Atlantische Oceaan naar het zuidelijkste puntje van Afrika en vandaar uit naar Australië over de Zuidelijke Oceaan. In deze oceaan komen de deelnemers doorgaans in confrontatie met de slechtst denkbare weerscondities, waar golven soms wel hoger dan 30 meter kunnen worden en windsnelheden kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. In 2008/2009 wordt echter voor het eerst vanuit Zuid-Afrika niet naar Oceanië maar naar Azië gevaren en dan door naar Zuid-Amerika. De boten gaat dan om Kaap Hoorn van waaruit ze terugkeren op de Atlantische Oceaan en via Noord-Amerika terug naar Europa gaan. De route betreft doorgaans zo'n 45.000 kilometer over open zee.

Samen met de Vendée Globe en de Global Challenge behoort de Volvo Ocean Race tot de drie meest vooraanstaande zeilavonturen. >>lees verder


Uitgelicht: Toerisme

Ruimtetoerist Mark Shuttleworth

Ruimtetoerisme is toerisme dat zich buiten de aardse atmosfeer begeeft. Tot nu toe waren er vijf ruimtetoeristen bereid om de fikse bedragen (ca. 20 miljoen dollar) die hiermee gemoeid zijn te betalen.

Het Britse bedrijf Virgin Galactic is van plan vanaf 2007 regelmatige vluchten tot buiten de atmosfeer (gedefinieerd als 100km hoogte) aan te bieden voor een bedrag van rond de 200.000 dollar. Hiermee wordt ruimtetoerisme bereikbaarder voor anderen dan de extreem rijken. Uiteindelijk moet een dergelijk uitstapje rond de 10.000 dollar gaan kosten om echt grote markten aan te boren.

Lees verder!!

Uitgelicht: Bestuurskunde

Johan Rudolf Thorbecke

Johan Rudolf Thorbecke (Zwolle, 14 januari 1798Den Haag, 4 juni 1872) was een Nederlands staatsman van liberale signatuur.
Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke in 1848 grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie (zie ook revolutiejaar 1848). Deze commissie was door koning Willem II, geschrokken van de politieke woelingen in het buitenland, buiten de zittende ministers om, ingesteld, met als opdracht een nieuwe Grondwet te ontwerpen. Deze zou bijna volledig het werk van Thorbecke worden. Door de invoering van de nieuwe grondwet kwamen er rechtstreekse verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid, werden parlementaire rechten uitgebreid en werd de mogelijkheid van Kamerontbinding ingevoerd. Deze grondwet zou van Nederland, uiteindelijk, na een proces van gewenning dat jaren duurde, een moderne staat maken. De nieuwe grondwet werd geproclameerd op 3 november 1848.

Lees verder

Uitgelicht: Ridderorden

Draagtekens van officiële onderscheidingen zoals ridderorden zijn soms voorzien van briljanten.

Het is niet ongebruikelijk om ridderkruisen, sterren, onderscheidingen en grootkruisen met ingezette edelstenen, vooral briljanten, maar ook saffieren en robijnen komen voor, aan te treffen. In Nederland kwamen dergelijke met juwelen bezette ordetekenen zelden voor. Koning Willem III heeft een aantal malen, de laatste keer was aan Minister Heemskerk van Binnenlandse Zaken, een ster met briljanten gegund.

In 1905 werd in de Huisorde van Oranje een, uniek gebleven, uitzondering gemaakt voor een Duitse hofdame. In België zijn er sterren en grootkruisen van de Leopoldsorde met "briljanten" uitgereikt.


Uitgelicht: Bier

Zythos is een Belgische vereniging van bierliefhebbers. De vereniging is voortgekomen uit de in 2002 opgeheven Objectieve Bierproevers (OBP).

Net als voorganger OBP is Zythos een verbond van een groot aantal lokale en regionale verenigingen van bierproevers. Tot de vaste activiteiten van Zythos behoren de uitgave van het blad De Zytholoog en de organisatie van het grootste bierfestival van België, het Zythos Bier Festival dat elk jaar gehouden wordt. Van 2004 tot 2011 ging het bierfestival door in de Stadsfeestzaal te Sint-Niklaas. Vanaf 2012 wordt het bierfestival georganiseerd het laatste volledig weekend van april in de Brabanthal te Leuven.

Daarnaast organiseert Zythos acties voor het behoud van bier als cultuurgoed, onder meer door te informeren over traditionele streekbieren en te protesteren tegen sluiting van brouwerijen door de grote concerns.

De Nederlandse tegenhanger van Zythos is PINT.


Uitgelicht: Psychologie

Carl Gustav Jung (26 juli 1875 – 6 juni 1961) was een Zwitsers psychiater en psycholoog. Jung werd geboren te Kessewil, als zoon van een dominee. Hij studeerde vanaf 1895 medicijnen te Bazel, waar hij in 1902 promoveerde.

Jung was een twintig jaar jongere tijdgenoot van Sigmund Freud, wiens werk hij op de voet volgde. Hij ontmoette Freud voor het eerst in 1906 en werkte enkele jaren nauw met hem samen. Freud zag Jung als zijn troonopovolger. Wegens verschil van inzicht over de psychoanalyse en persoonlijke conflicten braken ze in 1912 met elkaar.

Jung had grote invloed op het gebied van de dieptepsychologie, de analytische psychologie en de godsdienstpsychologie.

In 1933 werd Jung hoogleraar in het Zwitserse Zürich en vanaf 1944 werkte hij als zodanig aan de Universiteit van Bazel.

Hij overleed in Zürich op 85-jarige leeftijd.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht: Esoterie

Het spiritisme is een geloof dat stelt dat de mens na zijn dood als geest voortbestaat, en dan in staat is om met andere, nog levende mensen te communiceren. Deze communicatie gaat meestal via de tussenkomst van een medium. Spiritisme gaat er van uit dat de dood geen wezenlijke verandering in de geest van de mens teweegbrengt. Door de dood scheiden lichaam en geest zich weliswaar, maar terwijl het lichaam achterblijft, leeft de geest verder.

Een aanhanger van het spiritisme wordt spiritist genoemd.

Het spiritisme werd reeds aangehangen in bijvoorbeeld het Oude Indië, Tibet en Egypte. Spiritisme ontleent ook bepaalde denkbeelden uit het platonisme en het christendom over de eeuwige ziel. In de Middeleeuwen werd van heksen soms beweerd dat zij contacten hadden met geesten. Wetenschappers die spiritisme beschreven of bestudeerd hebben zijn onder andere Emanuel Swedenborg (1688-1772), Jakob Lorber (1800-1864), Isaac Newton, Nobelprijswinnaar professor Charles Richet, Cesare Lombroso, Sir Oliver Lodge, professor Julien Ochorowicz, Camille Flammarion, professor Théodore Flournoy en William Crookes. Een bekende spiritist was bijvoorbeeld Arthur Conan Doyle. Halverwege de 19e eeuw ontstond het "moderne" spiritisme.


Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Inheemse volkeren van Amerika